Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

USA zverejnia tajné dokumenty týkajúce sa argentínskeho prevratu

Americký prezident Barack Obama (na snímke) počas tlačovej konferencie v Buenos Aires 23. marca 2016 Foto: TASR/AP U.S.

Vyhlásil to dnes šéf Bieleho domu Barack Obama, ktorý je na dvojdňovej návšteve Argentíny.

Buenos Aires 23. marca (TASR) - Spojené štáty zverejnia tajné dokumenty týkajúce sa úlohy Washingtonu v argentínskom vojenskom prevrate, ktorým došlo pred 40 rokmi k nastoleniu jedného z najbrutálnejších režimov v juhoamerickom regióne. Vyhlásil to dnes šéf Bieleho domu Barack Obama, ktorý je na dvojdňovej návšteve Argentíny.

Obama dané vyhlásenie učinil po rokovaní so svojím argentínskym náprotivkom Mauriciom Macrim, informuje stanica BBC. Podľa Obamu pôjde o prvý prípad odtajnenia dokumentov americkej armády a tajných služieb z danej éry. Obama vyjadril nádej, že toto gesto prispeje k zlepšeniu vzťahov medzi USA a Argentínou.

Americko-argentínske vzťahy boli počas predošlých ľavicových vlád Cristiny Fernándezovej a Néstora Kirchnera chladné. Macri označil Obamovu návštevu za nový začiatok, prezident USA zase vyzdvihol reformy nového stredopravicového kabinetu v Argentíne.

Obamova prítomnosť v Argentíne sa kryje so štvrtkovým 40. výročím štátneho prevratu, ktorý podľa Macriho predstavuje "najtemnejšie obdobie" v dejinách krajiny. Niekoľko skupín plánuje protesty vzhľadom na americkú podporu tohto prevratu z roku 1976. Počas vojenského režimu, ktorý v Argentíne trval do roku 1983, bolo zabitých zhruba 30.000 ľudí.

Obama sa počas prvého dňa svojho pobytu stretol s Macrim v prezidentskom paláci Casa Rosada. Spoločnosť každej strane robili početné sprievodné delegácie. Neskôr sa Obama v koncertnej sieni Usina del Arte stretol s mladými Argentínčanmi a odpovedal na ich otázky; tento zvyk dodržiava pri každej zahraničnej ceste. Uviedol, že je "veľkým fanúšikom argentínskej kultúry".

Americký prezident sa následne zúčastnil na kladení vencov v Metropolitnej katedrále, hlavnom katolíckom kostole Buenos Aires, k hrobke bojovníka za nezávislosť Argentíny od Španielska Josého de San Martína. Ako uviedla agentúra AP, svoj dnešný program zakončí Obama večer štátnym banketom usporiadaným na jeho počesť.