Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

USA v budúcom roku zdvojnásobia vojenskú pomoc libanonskej armáde

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Libanonská armáda je podľa Washingtonu jedinou inštitúciou s legitimitou a mandátom na to, aby ubránila svoju krajinu a jej obyvateľov.

Bejrút 3. októbra (TASR) - Washington sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom chystá viac než zdvojnásobiť pomoc libanonskej armáde, ktorá bojuje s islamskými extrémistami pri hraniciach so susednou Sýriou. Uviedol to v piatok americký veľvyslanec v Libanone David Hale, ktorého citovala agentúra AP.

Hale po stretnutí s libanonským premiérom Tammámom Salámom oznámil, že USA sa chystajú libanonskej armáde v nadchádzajúcom roku pomôcť čiastkou vo výške 150 miliónov dolárov. Dodal, že libanonská armáda je podľa Washingtonu "jedinou inštitúciou s legitimitou a mandátom na to, aby ubránila svoju krajinu a jej obyvateľov".

Veľvyslanec ďalej uviedol, že tieto peniaze majú libanonskej armáde umožniť nákup munície, vylepšenie leteckej podpory, údržbu vozidiel, modernizáciu vzdušných síl, výcvik vojakov či zvýšenie mobility obrnených bojových zariadení.

Libanonská armáda je všeobecne považovaná za jednotiacu silu v krajine, pričom v jej radoch slúžia libanonskí sunniti aj šiiti, kresťania i drúzi, čelí však nárastu násilností v krajine.