Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

USAID: Humanitárna pomoc v Sýrii je na kriticky nízkej úrovni

Pracovníci civilnej obrany a obyvatelia prehľadávajú v pondelok 6. februára 2023 trosky zrútených budov v meste Harem neďaleko tureckých hraníc v provincii Idlib v Sýrii. Foto: TASR/AP

Podľa najnovších odhadov bolo v krajine v dôsledku katastrofálneho zemetrasenia vysídlených 350.000 ľudí, dodala.

Damask/Washington 15. februára (TASR) - Množstvo zásob humanitárnej pomoci v skladoch v zemetrasením postihnutej Sýrii klesá na "kriticky nízku úroveň", upozornila v stredu Agentúra USA pre medzinárodný rozvoj (USAID). TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Napriek príchodu 90 transportov s pomocou klesá množstvo humanitárnych prostriedkov v Sýrii na kriticky nízku úroveň," napísala na sociálnej sieti Twitter šéfka USAID Samantha Powerová.

Podľa najnovších odhadov bolo v krajine v dôsledku katastrofálneho zemetrasenia vysídlených 350.000 ľudí, dodala. Spojené štáty chcú pre zemetrasením postihnuté Turecko a Sýriu vyčleniť približne 79 miliónov eur – okrem iného na potraviny, útočisko, lieky a starostlivosť o tamojšie rodiny.

Aj nezávisle od zemetrasenia sú Spojené štáty najväčšou darcovskou krajinou pre Sýriu s humanitárnou pomocou vo výške 15,7 miliárd dolárov od začiatku sýrskej občianskej vojny v roku 2011.

Otvorenie ďalších dvoch hraničných priechodov v Turecku na zlepšenie humanitárnej pomoci na severozápade Sýrie je podľa Powerovej dobrou správou. "Najlepšou cestou však zostáva rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN, ktorá zaistí ďalší tok pomoci spoľahlivými spôsobmi aj v prípade, že kamery nebudú ďalej prítomné," podotkla.

Potrebné je zlepšenie prístupu na severozápad Sýrie, kde bol dopyt po pomoci už pred zemetrasením enormný, upozornila šéfka USAID-u. Tamojší obyvatelia nutne potrebujú potraviny, lieky a stany na útočisko, upozornila.

Počet obetí zemetrasení v turecko-sýrskom pohraničí spred týždňa presiahol 40.000. Len v Turecku zomrelo 35.418 ľudí, vyplýva z aktuálnych údajov, ktoré v utorok večer oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Zo samotnej Sýrie dosiaľ hlásili viac ako 5900 mŕtvych.