Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

USA:Konflikt na libanonsko-izraelskej hranici musí vyriešiť diplomacia

Osobitný americký vyslanec Amos Hochstein (vľavo) a predseda libanonského parlamentu Nabíh Barrí si podávajú ruky počas stretnutia 4. marca 2024 v Bejrúte. Foto: TASR/AP

Hochstein po stretnutí s predsedom libanonského parlamentu Nabíhom Barrím okrem iného povedal, že dočasné prímerie medzi Hizballáhom a Izraelom nestačí.

Bejrút 4. marca (TASR) - Osobitný americký vyslanec Amos Hochstein navštívil v pondelok Libanon, kde vyzval na diplomatické riešenie konfliktu medzi libanonským militantným hnutím Hizballáh a Izraelom. Podľa neho je potrebné zabezpečiť trvácu bezpečnostnú dohodu medzi Libanonom a Izraelom. Cezhraničné boje medzi Hizballáhom a izraelskou armádou prepukli po začiatku vojny v Pásme Gazy v októbri. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Hochstein po stretnutí s predsedom libanonského parlamentu Nabíhom Barrím okrem iného povedal, že dočasné prímerie medzi Hizballáhom a Izraelom nestačí. Dodal, že bezpečnostné usporiadanie pozdĺž modrej línie, ktorú OSN vymedzila v roku 2000 po stiahnutí sa izraelských vojsk z južného Libanonu, "sa musí zmeniť, aby sa zaručila bezpečnosť všetkých".

Cieľom Hochsteinovej cesty je prispieť k zastaveniu násilia na izraelsko-libanonskej hranici. V Bejrúte sa má stretnúť aj s ďalšími vysokými predstaviteľmi krajiny vrátane premiéra Nadžíba Mikátího. Podľa Hochsteina diplomatické riešenie podporujú aj ďalšie štáty.

Protitanková strela vypálená z Libanonu v pondelok zabila jedného zahraničného robotníka a zranila ďalších najmenej sedem osôb.

Zástupca šéfa Hizballáhu Naím Kássim v ten istý deň zopakoval, že hnutie zastaví svoje útoky na Izrael až po skončení izraelskej ofenzívy v Gaze. Izraelský minister obrany Joav Gallant zas vyhlásil, že izraelské akcie proti Hizballáhu nepoľavia ani v prípade vyhlásenia prímeria v Gaze.

Boje medzi Hizballáhom a Izraelom vyhnali z domovov desaťtisíce ľudí na oboch stranách hranice. Podľa agentúry AFP v Libanone pri nich zahynulo najmenej 296 ľudí. Išlo zväčša o bojovníkov Hizballáhu, ale medzi obeťami je aj 46 civilistov. V Izraeli bolo zabitých najmenej desať vojakov a sedem civilistov.