Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Usáma bin Ládin chcel nadviazať na útoky z 11. septembra, tvrdí svedok

Usáma bin Ládin Foto: TASR/AP

Britský občan Saajid Badat vypovedal o rozhovore s bin Ládinom na federálnom procese s mužom, ktorého obžalovali z pokusu o samovražedný útok v newyorskom metre v roku 2009.

New York 24. apríla (TASR) - Usáma bin Ládin po útokoch z 11. septembra 2001 dúfal, že americká ekonomika skolabuje po ďalšom podobnom atentáte. Údajne to povedal Britovi, ktorý sa pred desaťročím pripravoval odpáliť bombu ukrytú v topánke na palube lietadla.

Britský občan Saajid Badat vypovedal o rozhovore s bin Ládinom na federálnom procese s mužom, ktorého obžalovali z pokusu o samovražedný útok v newyorskom metre v roku 2009. Výpoveď, nahratú na video minulý mesiac, prehrali súdu tento pondelok, informovala tlačová agentúra Associated Press.

Badata britský súd odsúdil na 13 rokov väzenia za účasť na pokuse o bombový útok na palube letu American Airlines z Paríža do Miami v roku 2001. Badat uviedol, že mal odpáliť nálož ukrytú v topánke spoločne s atentátnikom Richardom Reidom, na rozdiel od neho však do lietadla nenastúpil. Reida premohli pasažieri a v USA ho po priznaní odsúdili na doživotie.

Bin Ládin Badatovi podľa jeho slov povedal, že bombový útok na palube lietadla by mohol zruinovať letecké odvetvie. Bývalý šéf al-Káidy údajne povedal, že americká ekonomika je ako reťaz, pričom pretrhnutie jedného článku by mohlo potopiť celé hospodárstvo.