Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Družicové snímky naznačujú, že KĽDR obnovila výrobu plutónia

KĽDR, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa inštitútu USKI družicové snímky zobrazujú oblaky pary, ktoré stúpajú z päťmegawattového jadrového reaktora, čo je vo všeobecnosti užitočný ukazovateľ toho, že reaktor je v prevádzke.

Soul 6. marca (TASR) - Severná Kórea obnovila výrobu plutónia pre svoj program jadrových zbraní, vyplýva z vyjadrenia Americko-kórejského inštitútu (USKI) vo Washingtone. Odvoláva sa pritom na družicové snímky.

Vyjadrenie expertov z USKI o obnovenej aktivite v hlavnom severokórejskom nukleárnom komplexe Jongbjon, zverejnené v pondelok, citovala v utorok agentúra DPA.

Družicové snímky zo 17. februára a 25. februára podľa USKI zobrazujú oblaky pary, ktoré stúpajú z päťmegawattového jadrového reaktora, čo "je vo všeobecnosti užitočný ukazovateľ toho, že reaktor je v prevádzke".

Podľa USKI KĽDR po 17. februári zriadila v blízkosti komplexu vojenský stanový tábor a za posledné mesiace sa v okolí komplexu pohyboval zvýšený počet zamestnancov.

Za bežnej prevádzky by sa pri ústí rieky očakávalo vypúšťanie ochladenej vody, napísali experti USKI s tým, že túto činnosť za posledné obdobie nespozorovali.

Podľa nich by to mohlo byť preto, že Severokórejčania predĺžili odpadové potrubie do blízkej rieky. Do rieky by tiež mohlo viesť potrubie priamo z reaktora. Obe úpravy by v budúcnosti sťažili pozorovanie.

Pchjongjang uskutočnil vlani sériu testov balistických rakiet a v septembri aj jadrový test, čím porušil rezolúcie OSN.