Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Maďarský ústavný súd odmietol iniciatívy proti referendu o kvótach

Ilustračné foto Foto: TASR AP

Plebiscit, ktorého vypísanie iniciovala vláda, by sa mohol uskutočniť v septembri, prípadne v októbri.

Budapešť 21. júna (TASR) - Maďarský ústavný súd odmietol iniciatívy namierené proti ľudovému hlasovaniu o povinnom prerozdeľovaní utečencov. Informovala o tom dnes agentúra MTI, podľa ktorej prezidentovi Jánosovi Áderovi už nič nebráni v tom, aby stanovil termín referenda.

Plebiscit, ktorého vypísanie iniciovala vláda, by sa mohol uskutočniť v septembri, prípadne v októbri.

Hlavný tajomník súdu Botond Bitskey v tejto súvislosti 24. mája uviedol, že parlamentné uznesenie nariaďujúce ľudové hlasovanie môže napadnúť ktokoľvek, i súkromná osoba.

Ústavný súd je 15 členným orgánom, v ktorom v súčasnosti zasadá 11 ústavných sudcov. Jeho úlohou bolo posúdiť ústavnosť procesu schvaľovania uznesenia o vypísaní referenda. Súd napokon dospel k záveru, že v priebehu schvaľovacieho procesu nedošlo k porušeniu ústavy.

Vypísanie referenda o utečeneckých kvótach napadla 16. mája aj Maďarská liberálna strana (MLP). Sťažnosť sa ale týka verdiktu najvyššieho súdu z 3. mája; podal ju predseda MLP Gábor Fodor.

Fodor sa v nej v prvom rade odvoláva na to, že referendová otázka vlády nepatrí do kompetencie parlamentu ale Európskej únie - preto o nej nie je možné rozhodnúť v plebiscite.

Najvyšší súd 3. mája rozhodol, že maďarská vláda môže vypísať referendum o povinnom prerozdeľovaní utečencov, čím odmietol odvolania proti príslušnému rozhodnutiu NVB.

Poslanci maďarského parlamentu 10. mája v zrýchlenom konaní schválili uznesenie, ktoré nariaďuje uskutočniť referendum o povinnom prerozdeľovaní utečencov.

"Ste za to, aby Európska únia aj bez súhlasu maďarského parlamentu mohla stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?" - znie otázka referenda.