Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ústavný súd preskúma kandidatúru Milanoviča v parlamentných voľbách

Zoran Milanovič skladá prezidentský sľub počas inaugurácie v Záhrebe 18. februára 2020, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Milanovičov prezidentský mandát uplynie vo februári budúceho roka. Prvé kolo najbližších prezidentských volieb je naplánované na december 2024.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Záhreb 17. marca (TASR) - Chorvátsky ústavný súd v sobotu oznámil, že sa bude zaoberať kandidatúrou prezidenta Zorana Milanoviča v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, v ktorých sa chce uchádzať o vplyvnejší post predsedu vlády. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Milanovič, ktorý pôsobil vo funkcii premiéra Chorvátska - členskej krajiny EÚ a NATO - od roku 2011 do 2016, v piatok oznámil, že bude kandidovať za opozičnú Sociálnodemokratickú stranu (SDP) v Záhrebe. Parlamentné voľby prebehnú 17. apríla.

Úradujúci prezident však povedal, že zo svojej funkcie zatiaľ neodstúpi, za čo si vyslúžil kritiku od premiéra Andreja Plenkoviča.

"Toto je v úplnom rozpore s tým, čo by podľa našej ústavy mal byť prezident republiky," uviedol Plenkovič z vládnej Chorvátskej demokratickej únie (HDZ), ktorý sa bude uchádzať o tretie funkčné obdobie na premiérskom poste.

Ústavný súd sa Milanovičovou kandidatúrou plánuje zaoberať v pondelok. Predseda SDP Pedja Grbin v sobotu uviedol, že nevníma žiadnu "formálnu alebo právnu prekážku" Milanovičovej kandidatúry a vyzval súd, aby vydal svoje stanovisko.

Milanovič pri oznámení svojej ambície prisľúbil "odhodlanú a bezúhonnú vládu". "Sú chvíle... keď človek musí opustiť svoju komfortnú zónu," dodal.

Vo februári sa na protivládnom proteste zišli v metropole Záhreb tisíce ľudí, ktorí vyzývali na okamžité usporiadanie volieb a vládnych predstaviteľov obviňovali z korupcie.

Milanovičov prezidentský mandát uplynie vo februári budúceho roka. Prvé kolo najbližších prezidentských volieb je naplánované na december 2024.