Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ústavný súd rozhodol v prospech Zelenského rozpustenia parlamentu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas skladania prezidentského sľubu v parlamente v Kyjeve, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V rozpustenom parlamente dominovali stúpenci predchádzajúceho prezidenta Petra Porošenka, ktorého komik Zelenskyj vo voľbách porazil.

Kyjev 20. júna (TASR) - Ukrajinský Ústavný súd rozhodol vo štvrtok v prospech prezidentovho dekrétu o rozpustení parlamentu a vypísaní predčasných volieb. Rozhodnutie súdu je záväzné a nemožno sa proti nemu odvolať. Informovala o tom agentúra AP s tým, že verdikt otvoril cestu k voľbám, ktoré sa budú konať štyri mesiace pred riadnym termínom.

Volodymyr Zelenskyj sa stal víťazom tohtoročných prezidentských volieb a funkcie sa ujal 20. mája.

Nový prezident hneď 21. mája podpísal dekrét o rozpustení parlamentu a termín predčasných volieb stanovil na 21. júla.

Výnos o rozpustení parlamentu a predčasných voľbách označila časť poslancov parlamentu za protiústavný a napadla ho na Ústavnom súde.

V rozpustenom parlamente dominovali stúpenci predchádzajúceho prezidenta Petra Porošenka, ktorého komik Zelenskyj vo voľbách porazil.

Podľa nedávneho prieskumu verejnej mienky z dielne ukrajinskej sociologickej spoločnosti SOCIS by Zelenského politická strana mohla získať väčšinu hlasov v parlamentných voľbách.