Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Zahraničie

Ústavný súd rozpustil kuvajtský parlament ovládaný islamistami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rozhodnutie prišlo v čase eskalujúcich politických sporov medzi vládou a opozičnými poslancami.

Kuvajt 20. júna (TASR) - Kuvajtský ústavný súd vyhlásil dnes za neplatné februárové parlamentné voľby, v ktorých zvíťazila opozícia vedená islamistami.

Súd súčasne nariadil rozpustenie novozvoleného zákonodarného zboru a povolal späť parlament zvolený v predchádzajúcich voľbách v roku 2009. Ten bol podľa pozorovateľov liberálnejšie orientovaný a ústretovejší voči vláde.

Rozhodnutie prišlo v čase eskalujúcich politických sporov medzi vládou a opozičnými poslancami, ktorí sa domáhali rezignácie niekoľkých ministrov a zastúpenia v kabinete. Kuvajtský emir Sabáh Ahmad Džábir Sabáh tento týždeň použil svoje mimoriadne právomoci a na mesiac pozastavil činnosť parlamentu.

Kuvajt, ktorý je šiestym najväčším vývozcom ropy na svete, sa vlani najmä vďaka štedrému sociálnemu systému vyhol masovým protestom, aké zasiahli Tunisko, Egypt, Jemen a Sýriu.

Všetky kľúčové záležitosti v Kuvajte kontroluje vládnuca rodina Sabáhovcov, parlament však patrí k málu volených inštitúcií v Perzskom zálive, ktoré sa otvorene stavajú proti vedeniu krajiny.