Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Maďarský ústavný súd rozhodne o referende o kvótach pred prázdninami

Sýrska matka vyzlieka dieťaťu záchrannú vestu po vylodení sa na gréckom pobreží, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vypísanie referenda o utečeneckých kvótach napadla v pondelok na ústavnom súde Maďarská liberálna strana.

Budapešť 17. mája (TASR) - V súvislosti so sťažnosťami, ktoré sa budú týkať iniciatívy maďarskej vlády vypísať referendum o povinnom prerozdeľovaní utečencov, rozhodne maďarský ústavný súd do polovice júla, ešte pred súdnymi prázdninami. Pre agentúru MTI to dnes uviedol hlavný tajomník súdu Botond Bitskey.

Podľa slov hlavného tajomníka na ústavnom súde možno právne napadnúť nielen rozhodnutie najvyššieho súdu, ale aj uznesenie parlamentu, ktorým poslanci vypísanie ľudového hlasovania nariadili. Tieto procesy však budú úplne odlišné, zdôraznil.

Vypísanie referenda o utečeneckých kvótach napadla v pondelok na ústavnom súde Maďarská liberálna strana (MLP). Sťažnosť na verdikt najvyššieho súdu z 3. mája podal predseda MLP Gábor Fodor.

Fodor sa v sťažnosti v prvom rade odvoláva na to, že referendová otázka vlády nepatrí do kompetencie parlamentu, ale Európskej únie - preto o nej nie je možné rozhodnúť v plebiscite.

Najvyšší súd 3. mája rozhodol, že maďarská vláda môže vypísať referendum o povinnom prerozdeľovaní utečencov, čím odmietol odvolania proti príslušnému rozhodnutiu Národnej volebnej komisie (NVB).

Poslanci maďarského parlamentu 10. mája v zrýchlenom konaní schválili uznesenie, ktoré nariaďuje uskutočniť referendum o povinnom prerozdeľovaní utečencov.

"Ste za to, aby Európska únia aj bez súhlasu maďarského parlamentu mohla stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?" - znie otázka referenda, ktoré by sa mohlo uskutočniť v septembri alebo v prvých októbrových dňoch.