Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Utečenci z dodávky na rakúskej diaľnici sa zadusili ešte v Maďarsku

Na snímke nákladné auto, kde polícia našla desiatky mŕtvych migrantov Foto: twitter.com

Rakúskym vyšetrovateľom sa tiež podarilo zistiť, že medzi 71 obeťami tragédie boli občania Sýrie, Iraku i Afganistanu.

Viedeň/Bratislava 4. septembra (TASR) - Desiatky mŕtvych utečencov, ktorých našli minulý štvrtok (27.8.) v aute odstavenom na rakúskej diaľnici A4, sa v nákladnom priestore s najvyššou pravdepodobnosťou zadusili, pričom sa tak stalo ešte na území Maďarska. Potvrdil to dnes Hans Peter Doskozil, náčelník polície v rakúskej spolkovej krajine Burgenland, na ktorej území sa miesto nálezu nachádza.

Rakúskym vyšetrovateľom sa tiež podarilo zistiť, že medzi 71 obeťami tragédie boli občania Sýrie, Iraku i Afganistanu, zatiaľ sa však nepodarilo zistiť totožnosť ani jednej konkrétnej osoby, uviedol Doskozil na tlačovej konferencii v Eisenstadte, ktorú prenášala stanica ORF.

Podľa šéfa burgenlandskej polície sa nepodarilo s určitosťou preukázať ani príčinu smrti utečencov - prehliadka chladiarenského vozidla však priniesla zistenie, že nákladný priestor bol vzduchotesný a pri danom objeme a počte ľudí sa predpokladá, že sa zadusili "v krátkom čase".

Podľa nových zistení prevádzači s utečencami vyrazili na cestu 26. augusta nadránom zo srbsko-maďarskej hranice a po niekoľkohodinovej jazde cez Maďarsko sa dostali na rakúske územie.

Chladiarenské auto, ktoré podľa nápisov na skrini pôvodne slúžilo slovenskému potravinárskemu podniku, našli odstavené pri obci Parndorf v Burgenlande nasledujúci deň.



V súvislosti s prípadom zadržali na základe európskych zatykačov vydaných rakúskou prokuratúrou šesť osôb. Podľa informácií, ktoré odzneli na dnešnej tlačovej konferencii, bolo päť podozrivých zadržaných na území Maďarska, pričom sa medzi nimi nachádza taktiež vodič auta. Ďalšieho z údajných členov prevádzačskej skupiny zadržali v Bulharsku.