Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Utečenci z Nového Zélandu pred zmenou klímy sa obrátili o pomoc na OSN

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najvyšší súd rozhodol, že hoci nízkopoložené Kiribati ohrozuje stúpajúca hladina morí, nehrozí bezprostredne vážne nebezpečenstvo.

Wellington 19. augusta (TASR) - Rodina z ostrovného štátu Kiribati, utekajúca pred vplyvom klimatických zmien na tieto nízko položené tichomorské atoly a ostrovy, požiadala o pomoc OSN. Majú ju totiž deportovať z Nového Zélandu, ktorý rozhodol, že v skutočnosti nie sú utečenci, informovala dnes agentúra DPA.

Ioane Teitiota a jeho žena Erika majú tri deti, ktoré sa im narodili už na Novom Zélande. Tamojšie úrady im v júli definitívne zamietli žiadosť o utečenecký štatút na Novom Zélande po tom, ako v tejto krajine zostali aj po vypršaní víz v roku 2011.

Najvyšší súd rozhodol, že hoci nízkopoložené Kiribati ohrozuje stúpajúca hladina morí, Teitiotovi nehrozí bezprostredne vážne nebezpečenstvo, ak sa tam s rodinou vráti.

Novozélandský rozhlas dnes oznámil, že právny zástupca rodiny Michael Kidd požiadal o odloženie deportácie, kým nebude známy výsledok odvolania na Výbor OSN pre ľudské práva (UNCHR).