Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Utečencká kríza poznamenala aj medzinárodnú konferenciu v Blede

Žena nesie malé dieťa po príchode utečeneckého vlaku z Budapešti na viedenské nádražie 31. augusta 2015. Foto: TASR/AP

Účastníci podujatia, štátnici z krajín Európskej únie i západného Balkánu, sa zhodli na tom, že situácia si vyžaduje rýchle konanie a solidaritu krajín EÚ.

Bled 31. augusta (TASR) - Utečenecká kríza v Európe poznamenala i dnešnú medzinárodnú konferenciu Strategické fórum v slovinskom Blede.

Účastníci podujatia, štátnici z krajín Európskej únie i západného Balkánu, sa zhodli na tom, že situácia si vyžaduje rýchle konanie a solidaritu krajín EÚ. Nechýbali však ani kritické hlasy na adresu doterajšieho postupu Bruselu, informovala agentúra APA.

Srbský premiér Aleksandar Vučič, ktorého krajina je v ostatných týždňoch pod značným tlakom migrantov, kritizoval EÚ a jej prístup k problematike. "Pri otázke migrácie sme európskejší ako niektorí členovia Únie," citovali jeho slová agentúry STA a APA. Vučič narážal na to, že Grécko utečencov neregistruje, ale dovolí im pokračovať smerom do Macedónska a Srbska, ako aj na plot, ktorým sa chce vlne utečencov brániť Maďarsko.

Predseda srbskej vlády nezabudol však pripomenúť, že EÚ stále nemá riešenie pre túto problematiku. "Krajiny sú veľmi egoistické. Čakáme na EÚ, avšak na plány čakáme viac ako šesť mesiacov," vyhlásil a dodal, že Srbsko nepatrí medzi tých, ktorí iba nariekajú. "My svoj diel zodpovednosti prevezmeme, chcem však, aby EÚ prijala komplexné riešenie," zdôraznil Vučič.

Slovinský prezident Borut Pahor konštatoval že v EÚ aktuálne existuje 28 stratégií o migrácii. "To je chyba. Musíme mať silnú a operatívnu stratégiu," podčiarkol a dodal, že momentálne uprednostňuje systém kvót, ktorý viaceré krajiny odmietajú. Bol by to prvý krok, pričom by sa ďalej malo pracovať na celkovom riešení zdrojov problémov, poznamenal Pahor.

Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová by s riešením problematiky začalo takisto pri zdrojoch problémov utečencov, teda v krajinách ich pôvodu. Formulka o rozdelení utečencov v únii otázku nevyrieši, dodala.

Luxemburský premiér Xavier Bettel ako predstaviteľ úradujúcej predsedníckej krajiny Európskej únie priznal, že doteraz nedošlo k dohode o konkrétnych opatreniach. Ak by to záviselo od neho, riešenia by sa našli rýchlo, avšak za rokovacím stolom sedia zvolení zástupcovia 28 členských štátov, vyplynulo z jeho slov. Systém kvót má podľa Bettela chybu, že nepredstavuje dlhodobé, ale iba momentálne riešenie daného problému.

Predseda Európskej rady Donald Tusk sa na fóre v Blede vyjadril, že tak na celoúnijnej, ako aj na národnej úrovni treba bojovať proti obchodovaniu s ľuďmi a prevádzačstvu.

Tzv. Leaders Panel otvoril dnes v slovinskom meste dvojdňovú medzinárodnú konferenciu, ktorej motto tentoraz znie "Vízie nového partnerstva".