Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prílev utečencov do Grécka brzdí počasie, vo Fínsku ich je už 50.000

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Maďarsko, Fínsko aj Chorvátsko hlásia opätovné zvýšenie počtu žiadateľov o azyl.

Budapešť/ Helsinki/Záhreb/ Atény 2.októbra (TASR) - Grécko hlási dočasné zníženie počtu utečencov kvôli počasiu,tých, čo prišli doteraz rátajú v Maďarsku, Fínsku aj Chorvátsku v desaťtisícoch.

V Maďarsku sa počet žiadateľov o azyl takmer zdvojnásobil

Počet ľudí žiadajúcich v Maďarsku o azyl sa v auguste takmer zdvojnásobil na 92.265 oproti júlovému počtu 49.250. Maďarská vláda v tom čase budovala na hraniciach plot s ostnatým drôtom, aby zabránila vstúpiť do krajiny utečencom zo Srbska.

Na túto skutočnosť upozornili dnešné údaje štatistického úradu Európskej únie. Podľa Eurostatu vyhľadalo medzinárodnú ochranu v Maďarsku od začiatku roka celkovo už okolo 207.000 ľudí, informovala tlačová agentúra AP.

Väčšina ľudí prichádza do Maďarska pozemnou cestou z Grécka a mnohí sa pokúšajú dostať ďalej do Európskej únie, najmä do Nemecka a Švédska.

Vo Fínsku je už približne 50.000 utečencov

Fínska vláda dnes zvýšila svoj odhad počtu žiadateľov o azyl v krajine tento rok na približne 50.000 z pôvodného odhadu 30.000. Odhad zmenila po septembrovom príchode veľkého počtu utečencov, informuje agentúra Reuters.

Vlani požiadalo vo Fínsku o azyl 3600 žiadateľov.

Ministerstvo vnútra vo svojom komuniké uviedlo, že nový odhad je v porovnaní s celkovým počtom 5,5 milióna obyvateľov Fínska obdobný počtu žiadateľov o azyl v Nemecku alebo vo Švédsku.

Tisíce utečencov, prevažne z Iraku, prišli v uplynulých týždňoch do Fínska cez Švédsko. Pozemnú hranicu prekročili na severe v meste Tornio, blízko polárneho kruhu.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


Do Chorvátska dnes vstúpi stotisíci migrant

Chorvátska polícia dnes oznámila, že počet migrantov, ktorí od polovice septembra vstúpili do krajiny, môže dnes dosiahnuť 100.000.

Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič podľa agentúry AP uviedol, že zatiaľ prišlo na chorvátske územie vyše 97.000 ľudí a ďalších očakávajú do konca dňa a počas noci.

Chorvátsko preváža migrantov, prichádzajúcich na jeho územie zo Srbska, k štátnym hraniciam s Maďarskom.

Migranti utekajúci pred vojnou a chudobou na Blízkom východe, v Afrike a Ázii sa chcú dostať do bohatých krajín západnej Európy, ako sú napríklad Nemecko a Švédsko.

Utečencov prichádzajúcich do Grécka brzdí počasie

Počet migrantov a utečencov prichádzajúcich na brehy Grécka klesol tento týždeň vzhľadom na zlé počasie, ale prúd ľudí znovu narastie, ak sa počasie zlepší. Uviedol to dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Tento rok už podniklo riskantnú plavbu na člne do Grécka takmer 400.000 ľudí, čo je väčšina z 520.000 migrantov, ktorí prekonali Stredozemné more - a 6600 ich prišlo do Grécka len v jediný deň, 25. septembra.

Nasledujúci deň prišlo iba 2200 nových migrantov a vo štvrtok 1. októbra sa ich priplavilo len 1500, uviedol UNHCR.

"Napriek tomu však akékoľvek zlepšenie počasia môže znamenať, že po mori príde ďalšia vlna ľudí," vyhlásil podľa tlačovej agentúry Reuters hovorca UNHCR Adrian Edwards na pravidelnom brífingu OSN v Ženeve.

"Súčasné chladnejšie, veterné počasie spôsobuje, že plavba z Turecka do Grécka je ešte nebezpečnejšia. V stredu (30. septembra) sa uskutočnili štyri jednotlivé záchranné operácie okolo ostrova Lesbos, pri ktorých bolo z mora zachránených 283 ľudí," uviedol UNHCR vo vyhlásení.

UNHCR očakáva, že do Európy cez Stredozemné more príde v rokoch 2015 a 2016 celkovo najmenej 1,4 milióna migrantov a utečencov.

"Je úplne jasné, že pokračuje núdzová situácia obrovských rozmerov," povedal Edwards.

Odmietol sa vyjadriť k tomu, či UNHCR očakáva, že ruské letecké útoky v Sýrii urýchlia alebo naopak zabrzdia snahy o ukončenie občianskej vojny v Sýrii, ktorá je najväčšou príčinou utečeneckej krízy.