Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na klinike v utečeneckom tábore v Jordánsku sa narodilo vyše 5000 detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Utečenecký tábor Zaatarí bol zriadený v roku 2012, rok po vypuknutí sýrskeho občianskeho konfliktu,

Zaatarí 1. marca (TASR) - Klinika Populačného fondu OSN (UNFPA), ktorá pôsobí v Zaatarí, v najväčšom utečeneckom tábore v severnom Jordánsku, dopomohla od svojho zriadenia v roku 2013 k narodeniu viac než 5000 bábätiek.

Regionálny humanitárny koordinátor Daniel Baker pre agentúru AP doplnil, že klinika ponúka aj poradenstvo v oblasti plánovaného rodičovstva, ako aj pobyt počas pôrodov, ktorých množstvo má stabilný charakter. Klinika podľa neho pred niekoľkými dňami zaznamenala už viac ako 5000 pôrodov od svojho vzniku.

Utečenecký tábor Zaatarí, zriadený v roku 2012, rok po vypuknutí sýrskeho občianskeho konfliktu, poskytuje ubytovanie pre zhruba 79.000 sýrskych utečencov.

V Jordánsku našlo prístrešok celkovo 635.000 Sýrčanov, pričom celkovo ušlo zo Sýrie okolo 4,7 milióna ľudí.

Mnoho obyvateľov tábora Zaatarí pochádza z vidieckych oblastí Sýrie s tradične veľkými rodinami. Utečenci bývajú v maringotkách a žijú z dodávok humanitárnej pomoci. Jordánsko totiž nedovoľuje utečencom, aby zákonne pracovali.

Nemecko sa s Tuniskom dohodlo na repatriácii neúspešných žiadateľov o azyl

Nemecko uzavrelo dnes s Tuniskom dohodu, na základe ktorej môže tejto severoafrickej krajine vrátiť neúspešných žiadateľov o azyl. Počas svojej dnešnej návštevy v metropole Tunis to oznámil nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere, uviedla agentúra AP.

Obe krajiny sa podľa ministrových slov dohodli na tom, že v rámci takzvaného "pilotného projektu" vrátia do vlasti 20 Tunisanov. Ostatných do Tuniska dopravia neskôr, a síce charterovými letmi. Koľkých Tunisanov sa opatrenie celkovo dotkne, de Maiziere neuviedol.

Nemecká vláda ešte vo februári označila Tunisko, Maroko a Alžírsko za bezpečné krajiny, čo je prívlastok, ktorým chce ich obyvateľov odradiť od migrácie do Nemecka.

Väčšina zo Severoafričanov, ktorí v minulom roku prišli do Nemecka, pochádzala z Maroka. Podľa údajov Spolkového úradu pre migráciu a utečencov ich tam vlani dorazilo asi 10.000.

Nemecko sa ešte v pondelok dohodlo na podobnom repatriačnom opatrení práve s Marokom. To súhlasilo s opätovným prijatím svojich občanov, ktorí neuspeli so žiadosťou o azyl a musia opustiť Nemecko.