Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

TEROR V BRUSELI: Maročan mal v batožine klince a benzínové kanistre

Policajní vyšetrovatelia a príslušníci jednotky na zneškodnenie bômb (DOVO) pracujú pred budovou bruselskej hlavnej železničnej stanice v utorok 20. júna 2017. Foto: TASR/AP

V byte útočníka, ktorý mal blízko k Islamskému štátu, našli nástroje na výrobu bomby

Brusel 21. júna (TASR) - O teroristický útok na hlavnej železničnej stanici v Bruseli sa v utorok večer pokúsil 36-ročný Maročan s batožinou obsahujúcou klince a benzínové kanistre. Oznámila to dnes bruselská federálna prokuratúra, ktorú citovala agentúra DPA.

Vo vyjadrení belgického federálneho prokurátora Erica Van der Sypta sa uvádza, že podozrivý vyvolal o 20.44 h SELČ v priestoroch stanice čiastočnú explóziu, v dôsledku čoho sa táto batožina vznietila.

Podozrivého si následne všimol hliadkujúci vojak. Muž sa k nemu rozbehol kričiac arabskú frázu "Alláhu akbar", teda "Boh je najväčší". Vojak na útočníka opakovane vystrelil a smrteľne ho zranil.

Kufrík vybuchol ešte druhýkrát, nikto iný sa však nezranil ani neprišiel o život. Podozrivý páchateľ bol "zneutralizovaný" hliadkujúcimi vojakmi bezprostredne po uvedení nálože do činnosti. Incident sa odohral o 20.30 h SELČ, uviedla belgická federálna prokuratúra. Stanica aj neďaleké hlavné námestie Grand Place (Grote Markt) boli evakuované. Výbuch však spôsobil paniku medzi približne 100 ľuďmi, ktorí sa práve nachádzali vo vnútri stanice.




Vyšetrovatelia už podľa prokuratúry zrealizovali v mieste bydliska útočníka domovú prehliadku.

Belgický premiér Charles Michel dnes povedal, že celá záležitosť na hlavnej železničnej stanici v Bruseli "mohla byť potenciálne ešte nebezpečnejšia".

Michel zdôraznil, že na verejných priestranstvách a podujatiach, kde sa zhromažďuje veľa civilistov, budú platiť sprísnené bezpečnostné opatrenia. Belgické orgány ich uplatnia už dnes večer počas koncertu kapely Coldplay na Štadióne kráľa Baudouina v Bruseli.

Michel po schôdzke Rady pre národnú bezpečnosť taktiež vyhlásil, že belgické úrady nevedia o ďalších bezprostredne hroziacich útokoch.

Belgické úrady prípad posudzujú ako teroristický čin, informovala agentúra DPA.


Policajná hliadka pred hlavnou stanicou v Bruseli po údajnom výbuchu v utorok 20. júna 2017.
Foto: TASR/AP


Krízový štáb informoval, že belgický Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM) ponechal v platnosti druhý najvyšší stupeň teroristického ohrozenia na štvordielnej škále. Ten v Belgicku platí už viac ako jeden a pol roka.

Bombový útočník bol z Molenbeeku



Muž s výbušninou bol zo štvrte Molenbeek, informovali dnes belgické médiá. V tejto bruselskej štvrti sa údajne momentálne konajú domové prehliadky, čo však úrady odmietli potvrdiť či vyvrátiť.

Viacero útočníkov a spolupáchateľov teroristických útokov v novembri 2015 v Paríži a v marci 2016 v Bruseli bolo práve z Molenbeeku. Belgické médiá v marci s odvolaním sa na policajné štatistiky informovali, že v tejto štvrti funguje viac ako 50 skupín podozrivých z väzieb na teroristické organizácie a stovka zločineckých skupín.



Totožnosť muža s výbušninou je už známa, zatiaľ však nebude zverejnená, aby nedošlo k sťaženiu vyšetrovania. Belgický minister vnútra Jan Jambon to povedal dnes ráno pre spravodajský kanál VRT. Jambon pochválil prácu bezpečnostných zložiek a dodal, že muž sa snažil odpáliť väčšiu bombu, ale nepodarilo sa mu to a spôsobil len malý výbuch, píše denník La Derniere Heure. "To najhoršie bolo odvrátené," skonštatoval. "Musíme sa teraz pozrieť aj na to, ako sa tento muž mohol zradikalizovať," vyjadril sa minister o atentátnikovi.

Zdravotníci nemohli niekoľko hodín pristúpiť k páchateľovi. Mali strach



Páchateľ ležal nehybne odvtedy, ako ho vojaci v utorok neskoro večer postrelili. Informovala o tom dnes skoro ráno hovorkyňa prokurátora Ine Van Wymerschová. Vysvetlila, že zdravotníci k nemu nemohli pristúpiť niekoľko hodín zo strachu, že by mohol mať pri sebe výbušniny.

Van Wymerschová uviedla, že úrady mohli potvrdiť jeho smrť, až keď komando na zneškodňovanie bômb ukončilo svoju prácu.




Belgický minister vnútra Jan Jambon povedal pre flámske médiá, že je dôležité postarať sa o bezpečnosť, ale treba sa vyhnúť prehnanej reakcii. Konštatoval, že zavedením všadeprítomných kontrol občanov by "sa splnil cieľ teroristov".

Belgický premiér Charles Michel poďakoval vojakom, polícii a zamestnancom železníc za ich "profesionálny prístup a odvahu".

Premávka na bruselskej hlavnej stanici, kde okrem vlakov zastavuje aj metro, a stanici Brusel-Sever bola prerušená, zatiaľ čo na najväčšej stanici Brusel-Juh bola medzitým obnovená. Bruselskú centrálnu železničnú stanicu majú dnes ráno však znova otvoriť, zatiaľ však zostanú v platnosti sprísnené bezpečnostné opatrenia.

Vlani v marci pri koordinovaných samovražedných bombových útokoch islamských radikálov na bruselskom letisku Zaventem a stanici metra Maalbeek/Maelbeek zahynulo dovedna 32 civilistov.

V byte útočníka našli nástroje na výrobu bomby


Policajti a forenzní experti odnášajú veci po domovej prehliadke v bruselskej štvrti Molenbeek 21. júna 2017.
Foto: TASR/AP
Predmety umožňujúce výrobu bomby našli policajní špecialisti pri domovej prehliadke samovražedného atentátnika, ktorý sa v utorok večer pokúsil odpáliť na železničnej stanici v Bruseli. Je možné, že si bombu aj sám vyrobil. Útočník býval v neslávne známej bruselskej štvrti Molenbeek.

V byte útočníka Usámu Z. v Molenbeeku pyrotechnici našli nástroje na výrobu výbušnín, informovala belgická televízia a rozhlas RTBF. Denník Le Soir citujúc nemenovaný zdroj z prostredie justície uviedol, že "existuje vážne podozrenie, že Usáma Z. vyrobil bombu doma." Prokuratúra ale výsledky domovej prehliadky odmietla komentovať.

Podľa starostky štvrte Molenbeek Françoise Schepmansovej nebol útočník známy teroristickými sklonmi, ale obchodoval s drogami. Starostka dnes oznámila posilnenie policajných hliadok v rámci štvrte.

Viacero útočníkov a spolupáchateľov teroristických útokov v novembri 2015 v Paríži a v marci 2016 v Bruseli bolo práve z Molenbeeku. Belgické médiá v marci odkazujúc sa na policajné štatistiky informovali, že v štvrti funguje viac ako 50 skupín podozrivých z väzieb na teroristické organizácie a stovka zločineckých skupín.

Belgický premiér Charles Michel ohlásil prísnejšie bezpečnostné opatrenia na verejných priestranstvách a podujatiach, kde sa zhromažďuje veľa ľudí. Na druhej strane vyhlásil, že belgické úrady nevedia o ďalších bezprostredne hroziacich útokoch.

Útočník sa pokúsil odpáliť bombu v utorok večer na hlavnej bruselskej železničnej stanici, ale nepodarilo sa mu to a spôsobil len malý výbuch. Následne ho postrelil hliadkujúci vojak a útočník zraneniam podľahol.

V prípade použitia zbrane bezpečnostnými zložkami prokuratúra automaticky preveruje, či bolo oprávnené. Na základe predbežného vyšetrovania prokuratúra tvrdí, že vojak použil zbraň v súlade s platnými pravidlami, uviedol Le Soir.

Vlani v marci pri koordinovaných samovražedných bombových útokoch islamských radikálov na bruselskom letisku Zaventem a stanici metra Maalbeek zahynulo dovedna 32 civilistov. V Belgicku naďalej platí druhý najvyšší stupeň teroristického ohrozenia na štvordielnej škále.

Mal blízko k Islamskému štátu


Na snímke muž s výbušninou, ktorý sa v utorok pokúsil odpáliť na bruselskej hlavnej železničnej stanici 20. júna 2017.
Foto: TASR/AP
Samovražedný atentátnik, ktorý sa v utorok večer pokúsil odpáliť na železničnej stanici v Bruseli, sympatizoval s radikálnou organizáciou Islamský štát (IS). S odkazom na belgickú federálnu prokuratúru o tom dnes informovala agentúra DPA.

Vyšetrovatelia našli dôkazy poukazujúce na blízkosť útočníka k IS počas prehliadky jeho bytu v neslávne známej bruselskej štvrti Molenbeek.

Prokuratúra potvrdila, že v byte tiež našli chemikálie a materiály použiteľné na výrobu bomby. Úrady sa domnievajú, že útočník si bombu vyrobil doma.

Podľa starostky štvrte Molenbeek Françoise Schepmansovej nebol útočník známy teroristickými sklonmi, ale obchodoval s drogami. Starostka dnes oznámila posilnenie policajných hliadok v rámci štvrte.

Viacero útočníkov a spolupáchateľov teroristických útokov v novembri 2015 v Paríži a v marci 2016 v Bruseli bolo práve z Molenbeeku. Belgické médiá v marci odkazujúc sa na policajné štatistiky informovali, že v štvrti funguje viac ako 50 skupín podozrivých z väzieb na teroristické organizácie a stovka zločineckých skupín.

Útočník sa pokúsil odpáliť bombu v utorok večer na hlavnej bruselskej železničnej stanici, ale nepodarilo sa mu to a spôsobil len malý výbuch. Následne ho postrelil hliadkujúci vojak a 36-ročný Maročan Usáma Z. zraneniam neskôr podľahol.