Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Útočník na komisariát v Paríži žil v ubytovni pre azylantov v Nemecku

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prehliadka v ubytovni sa uskutočnila po tom, ako nemecká polícia dostal konkrétne dôkazy od francúzskych kolegov.

Recklinghausen 10. januára (TASR) - Nemecká polícia podnikla v sobotu prehliadku v ubytovni pre žiadateľov o azyl v meste Recklinghausen na západe krajiny, v ktorej žil muž zabitý tento týždeň francúzskou políciou pri pokuse o útok na policajný komisariát v Paríži.

V komuniké, ktoré polícia nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko zverejnila v sobotu večer, sa uvádza, že prehliadka v ubytovni sa uskutočnila po tom, ako nemecká polícia dostala "konkrétne dôkazy" od francúzskych kolegov.

Nemecká polícia spresnila, že výsledky policajnej razie ešte len vyhodnocuje. Uviedla však, že nenašla žiadne dôkazy, na základe ktorých by bolo možné predpokladať, že ďalšie útoky boli v štádiu prípravy. Bližšie podrobnosti nemecké úrady odmietli uviesť, aby tak neohrozili pokračujúce vyšetrovanie.

Francúzska polícia vo štvrtok zneškodnila muža ozbrojeného mäsiarskym nožom, ktorý sa pokúsil zaútočiť na komisariát polície na severe Paríža. Pokus sa odohral v čase, keď si Francúzsko pripomínalo prvé výročie útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo. Francúzski vyšetrovatelia sa snažia zistiť skutočnú identitu útočníka, ktorý mal pri útoku na sebe oblečenú falošnú vestu samovražedného atentátnika.

Parížsky prokurátor Francois Molins v piatok uviedol, že na tele útočníka sa našiel aj papier s jeho prísahou vernosti Islamskému štátu. Podľa Molinsa bol jeho čin "spojený s mŕtvymi v Sýrii". Dodal, že muž mal pri sebe mobil s nemeckou SIM kartou.

V súvislosti s najnovším pokusom o útok Molins upozornil, že "môžeme byť konfrontovaní s veľmi dobre zorganizovanými činmi s dobrou logistikou a koordináciou", ako to bolo v prípade "masového zabíjania z 13. novembra", keď na rôznych miestach Paríža a na predmestí Saint-Denis pri sérii útokov prišlo o život 130 ľudí a ďalších vyše 300 ich bolo zranených. Molins však súčasne varoval, že "okrem toho sú tu ľudia, ktorí začnú konať izolovane, buď z dôvodu svojej psychickej nerovnováhy, alebo jednoducho pre to, že chcú splniť stále platný rozkaz zabíjať". Molins v tejto súvislosti zopakoval, že "niet dôvodu na optimizmus".