Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Francúzsky minister vnútra: Útočník z Nice sa rýchlo zradikalizoval

Na snímke zvonec s menovkou Mohamed Lahouaiej Bouhlel v budove, v ktorej býval 16. júla 2016 vo francúzskom Nice. Foto: TASR/AP

Doterajšie poznatky o Tunisanovi však naznačujú, že to bol problémový, rozhnevaný muž s malým záujmom o islam.

Paríž 16. júla (TASR) - Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve dnes oznámil, že vodič nákladného auta, ktorý vo štvrtok 14. júla zabil 84 ľudí sledujúcich ohňostroj na promenáde v Nice, sa "veľmi rýchlo zradikalizoval". Napísali to svetové agentúry AP a DPA.

Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) dnes vyhlásila Mohameda Lahouaieja Bouhlela za svojho "vojaka", ale nezmienila sa, či s týmto 31-ročným Tunisanom bola vopred v kontakte a či s ním útok dohodla.

Doterajšie poznatky o Tunisanovi však naznačujú, že to bol problémový, rozhnevaný muž s malým záujmom o islam.

Cazeneuve dnes na stretnutí s novinármi v Elyzejskom paláci povedal, že prípad ukazuje, "aký mimoriadne ťažký je boj proti terorizmu".

Ľudí, ktorí sú ovplyvniteľní odkazmi organizácie Islamský štát (IS), možno aj bez predchádzajúceho výcviku presvedčiť na páchanie extrémne surových zločinov, dodal minister.

Cazeneuve tiež povedal, že francúzska polícia nevedela o jeho radikalizácii.

Francúzsku vládu kritizujú za nedostatočnú bezpečnosť počas ohňostroja, ktorý sa konal pri príležitosti francúzskeho štátneho sviatku Deň dobytia Bastily. Cazeneuve však vyhlásil, že v regióne boli zavedené prísne bezpečnostné opatrenia - aj kvôli filmovému festivalu v Cannes a karnevalu v Nice, ktorý patrí k trom najväčším na svete.

Minister vnútra zároveň pomohol objasniť jednu z otázok, ktorá sa vynorila v súvislosti s útokom v Nice: ako sa podarilo útočníkovi dostať s nákladným autom na mestskú pobrežnú promenádu počas osláv štátneho sviatku?

Bulvár Promenade des Anglais v Nice mal byť zatvorený pre dopravu v tú noc, keď Bouhlel vrážal chladiarenským autom do ľudí a ich telá lietali vzduchom a ďalšie drvil pod kolesami vozidla.

Podľa Cazeneuva sa nákladné auto "dostalo na promenádu tak, že vyšlo na chodník, aby sa vyhlo policajným autám, ktoré blokovali cestu k promenáde".

Útočník zrážal autom ľudí na bulvári celé dva kilometre.

Z 84 obetí ešte nie je identifikovaných 16 tiel, uviedol hovorca nemocnice v Nice.

Francúzsky prezident Francois Hollande sa dnes stretol so svojím bezpečnostným kabinetom, aby prediskutovali ďalšie bezpečnostné opatrenia.

Na stretnutí sa zúčastnil premiér Manuel Valls, minister spravodlivosti Jean-Jacques Urvoas, minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault, minister obrany Jean-Yves Le Drian, Cazeneuve a náčelník generálneho štábu francúzskej armády Piere de Villiers.

Vyšetrovatelia stále zisťujú motív útoku a ešte nepotvrdili, či mal páchateľ kontakty s radikálnymi islamistami.

Premiér Valls dal v piatok útok do súvislosti s náboženským extrémizmom. "Bol to terorista, nepochybne nejako napojený na radikálny islamizmus," povedal pre televíziu France 2.

Bouhlel bol však "úplne neznámy" tajným službám a nebol na žiadnom ich zozname rizikových osôb, oznámila francúzska prokuratúra.

Bouhlelov otec vyhlásil, že jeho syn nebol pobožný človek: "Nemodlil sa, pil alkohol a dokonca bral drogy."

Otec dodal, že syn sa v mladosti liečil na depresie. "Občas sa nervovo zrútil a všetko okolo seba rozbíjal a demoloval," povedal otec pre francúzsku tlačovú agentúru AFP.