Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Útočník z Christchurchu navštívil Chorvátsko aj balkánske krajiny

Na snímke z videa CCTV Brenton Tarrant. Foto: FOTO TASR/AP

Súd obvinil Tarranta, zatiaľ čo vyšetrovatelia sa usilujú zistiť, ako mohli jeho extrémistické postoje uniknúť tajným službám.

Záhreb 16. marca (TASR) - Austrálsky pravicový extrémista Brenton Tarrant, predpokladaný útočník v prípade piatkovej masakry v mešitách v novozélandskom meste Christchurch, len pred vyše dvoma rokmi navštívil Chorvátsko. Pre tlačovú agentúru HINA to v sobotu uviedla tamojšia polícia.

Súd obvinil Tarranta, zatiaľ čo vyšetrovatelia sa usilujú zistiť, ako mohli jeho extrémistické postoje uniknúť tajným službám. "Polícia má údaje o pohybe tejto osoby v decembri 2016 a januári 2017," uviedol hovorca chorvátskej polície.

Miestne médiá v priebehu soboty oznámili, že Tarrant (28) počas daného obdobia navštívil Záhreb, ako aj niekoľko ďalších miest na jadranskom pobreží Chorvátska vrátane Zadaru, Šibenika a Dubrovníka. Chorvátski vyšetrovatelia zisťujú dôvody jeho návštevy, uviedol pre televíznu stanicu HRT chorvátsky premiér Andrej Plenkovič.

Tarrantov pobyt začali skúmať aj bulharské úrady, podľa ktorých podozrivý terorista zavítal do Bulharska vlani v novembri. Tarrant chcel "navštíviť historické miesta a študovať dejiny tejto balkánskej krajiny", spresnil bulharský generálny prokurátor Sotir Cacarov, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Tarrant koncom decembra 2016 uskutočnil krátku návštevu Balkánu, pričom autobusom cestoval cez Srbsko, Chorvátsko, Čiernu Horu a Bosnu, tvrdia vyšetrovatelia.

Podľa médií strelec počas cesty na dejisko masakry počúval pieseň o odsúdenom bosnianskosrbskom zločincovi Radovanovi Karadžičovi a na svojej zbrani mal v cyrilike napísané mená dvoch historických balkánskych vodcov.

Streľba v dvoch mešitách v meste Christchurch sa začala v piatok približne o 13.45 h miestneho času (2.45 h SEČ). Pri útokoch zahynulo podľa najnovších policajných správ 50 ľudí a viac než štyri desiatky ďalších utrpeli zranenia. Polícia zároveň objavila dve podomácky zhotovené výbušné zariadenia v automobiloch zaparkovaných pred mešitami.