Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Útočník z Halle sa priznal k činu aj extrémistickému motívu

Dve osoby zahynuli v stredu 9. októbra 2019 pri streľbe blízko synagógy vo východonemeckom meste Halle. Foto: TASR/AP

Zadržaný muž, identifikovaný ako 27-ročný Stephan B., poskytol ešte vo štvrtok večer obsiahlu výpoveď počas niekoľkohodinového pojednávania pred vyšetrujúcim sudcom.

Karlsruhe 11. októbra (TASR) - Muž zadržaný po stredajšom útoku pri synagóge v nemeckom meste Halle sa vyšetrovateľom priznal k jeho spáchaniu, ako aj k tomu, že konal z pravicovo-extrémistických a antisemitských pohnútok. Tlačová agentúra DPA o tom informovala v piatok s odvolaním sa na vyjadrenie nemenovaného hovorcu spolkovej prokuratúry v Karlsruhe.

Zadržaný muž, identifikovaný ako 27-ročný Stephan B., podľa neho poskytol ešte vo štvrtok večer obsiahlu výpoveď počas niekoľkohodinového pojednávania pred vyšetrujúcim sudcom.

Podrobnosti o priebehu stredajšieho teroristického útoku, ktorého terčom mala byť synagóga v Halle, však vyšetrovatelia poznajú aj z videozáznamu zverejneného samotným páchateľom na internete.

Stephana B. vzali do vyšetrovacej väzby na základe vydaného zatykača, v ktorom sa mu pripisuje dvojnásobná vražda a sedemnásobný pokus o vraždu.

Pri útoku v Halle páchateľ zabil 40-ročnú ženu pred synagógou a 20-ročného muža v blízkej predajni kebabu. Predtým sa pokúsil násilne vniknúť do synagógy, kde sa v tom čase nachádzalo 51 ľudí pripomínajúcich si najdôležitejší židovský sviatok Jom kipur.

Útočník na úteku postrelil ďalšiu 40-ročnú ženu a jej 41-ročného partnera. Podľa zistení vyšetrovateľov mal pri sebe celkove štyri strelné zbrane a niekoľko náloží.

V sociálnych médiách sa objavil videozáznam zachytávajúci útok z pohľadu páchateľa. Ten ešte predtým zverejnil 11-stranový antisemitský "manifest".