Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Útočník zabil v Pakistane pred očkovacím strediskom 14 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medzi mŕtvymi je najmenej 12 policajtov, jeden príslušník polovojenských oddielov a jeden civilista.

Karáčí 13. januára (TASR) - Najmenej 14 ľudí zahynulo dnes pri výbuchu nálože, ktorú neďaleko zdravotného strediska na očkovanie proti detskej obrne v meste Kvéta na západe Pakistanu odpálil pravdepodobne samovražedný atentátnik. Informovala o tom agentúra Reuters.

Medzi mŕtvymi je najmenej 12 policajtov, jeden príslušník polovojenských oddielov a jeden civilista. Ďalších minimálne 20 ľudí utrpelo pri výbuchu zranenia. Útočník sa odpálil práve v čase, keď pred strediskom zastavil mikrobus, ktorý priviezol oddiel príslušníkov bezpečnostných síl.




"Bol to samovražedný útok, máme dôkazy z miesta činu. Ten policajný tím prišiel, aby sprevádzal pracovníkov, ktorí vedú kampaň proti detskej obrne," uviedol pre Reuters šéf polície v provincii Balúčistán.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú Pakistan a susedný Afganistan jedinými krajinami sveta, kde je detská obrna endemická.

Zdravotnícke tímy, ktoré v Pakistane vykonávajú očkovanie detí proti obrne, sú častým cieľom útokov Talibanu a iných militantných organizácií. Islamisti totiž tvrdia, že ide o špiónov Západu alebo že zdravotníci pod zámienkou očkovania proti obrne distribuujú vakcíny určené na sterilizáciu detí.