Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Útočníka na V. Klausa obvinili z výtržníctva, šéf ochranky odstúpil

Václav Klaus Foto: TASR/Pavel Neubauer

V prípade odsúdenia hrozia obvinenému až dva roky väzenia.

Praha/Liberec 29. septembra (TASR) – Dvadsaťšesťročného muža, ktorý v piatok v Chrastave v okrese Liberec z plastovej pištole niekoľkokrát vystrelil na českého prezidenta Václava Klausa, obvinila polícia z výtržníctva.

Muž strávil noc v cele predbežného zadržania, informovala dnes hovorkyňa policajného prezídia Štěpánka Zatloukalová. V prípade odsúdenia hrozia obvinenému až dva roky väzenia.

Útok, ktorý vyvolal diskusiu o zlej práci ochranky hlavy štátu, bol tak podľa názoru vyšetrovateľov prečinom a páchateľa tak budú ďalej vyšetrovať na slobode.

Šéf útvaru pre ochranu prezidenta Jiří Sklenka dnes večer odstúpil z funkcie. Cíti osobnú zodpovednosť za svojich podriadených, ktorí zlyhali pri incidente v Chrastave. K rozhodnutiu dospel už v piatok po tom, ako videl televízny záznam. O svojom rozhodnutí ihneď informoval prezidenta.

"Aj keď som na mieste nebol a opatreniam v Chrastave som osobne nevelil, po zhliadnutí incidentu, nad ktorým sa môžem teraz už len mračiť, cítim osobnú zodpovednosť za konanie mojich podriadených, bez ohľadu na to, či mohli alebo nemohli uvedenému incidentu zabrániť," uviedol Sklenka.

K českému prezidentovi do bezprostrednej blízkosti pristúpil v piatok muž oblečený vo vojenských maskáčoch a niekoľkokrát na neho vystrelil z plastovej pištole na airsoft. Niekoľko guličiek prezidenta zasiahlo.

Václav Klaus absolvoval po incidente v piatok polhodinové vyšetrenie v Ústrednej vojenskej nemocnici, má niekoľko odrenín. Novinárom to potvrdil chirurg Marek Burian, ktorý prezidenta ošetroval. Lekár doplnil, že prezident má zranený pravý lakeť a mal by sa do nemocnice vrátiť na ďalšie ošetrenie.

Ochranka hlavy štátu reagovala pomaly, strelec z miesta odišiel a pred zatknutím sa ešte stihol porozprávať s novinármi. Vysvetlil im, že strieľal, pretože politici nepočúvajú, sú "slepí a hluchí k nárekom ľudu" a toto bola podľa neho jediná možnosť, ako dať najavo nespokojnosť.

Útok samotný vyšetruje liberecké policajné riaditeľstvo, postupom Klausových bodyguardov a ďalších policajtov na scéne sa zaoberá Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov. Celý incident preveruje taktiež pracovná skupina ustanovená pri policajnom prezídiu.

"Od začiatku vnímam skutočnosti súvisiace s postupom ochrannej služby ako profesionálne zlyhanie. Neodkladne musia byť prijaté opatrenia, aby k takémuto zlyhaniu už nedošlo," odkázal český policajný prezident Martin Červíček prostredníctvom svojej hovorkyne.

Zdroj: lidovky.cz, mediafax.cz, tn.cz, ceskatelevize.cz