Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Teror v Španielsku OBRAZOM: Takto krvavo zasiahli islamisti

Zranená osoba je v opatere ľudí po teroristickom útoku autom na ulici La Rambla v Barcelone 17. augusta 2017. Foto: TASR/AP

Celkový počet civilných obetí teroristický útokov stúpol na štrnásť.

Bratislava/Barcelona (Teraz.sk/TASR) - V španielskej Barcelone predvčerom (17.8.) narazil vodič s dodávkou do davu ľudí. Stalo sa to na hlavnej obchodnej a zábavnej ulici La Rambla. Na mieste zomrelo 13 ľudí a približne 100 sa zranilo.

Ľudia pomáhajú zranených osobám po teroristickom útoku autom na ulici La Rambla v Barcelone 17. augusta 2017.
Foto: TASR/AP


Ľudia v panike utekajú z miesta teroristického útoku na ulici La Rambla v Barcelone 17. augusta 2017.
Foto: TASR/AP


Neskôr sa dvaja ozbrojenci zabarikádovali v tureckej reštaurácii v Barcelone, kde zadržiavali rukojemníkov.

Policajt gestikuluje pri zablokovanej ulici pri pešej zóne La Rambla po teroristickom útoku autom v Barcelone 17. augusta 2017.
Foto: FOTO TASR/AP


Zdravotníci ošetrujú zranenú ženu po teroristickom útoku autom na ulici La Rambla v Barcelone 17. augusta 2017.
Foto: TASR/AP


V ten istý večer došlo zároveň k prestrelke na výjazde z Barcelony. Posádka motorového vozidla mala zaútočiť na policajtov.

Muž pripravuje prevrátené vozidlo na odvoz na mieste, kde polícia zadržala teroristov v španielskom meste Cambrils 18. augusta 2017. Katalánska polícia zastrelila štyroch predpokladaných teroristov v pobrežnom meste Cambrils, nachádzajúcom sa približne 120 kilometrov južne od Barcelony. Situácia v meste je už podľa polície pod kontrolou. Čo presne sa v meste udialo, nebolo bezprostredne známe, rovnako ani to, či to súviselo so štvrtkovým teroristickým útokom v Barcelone. Polícia však počas operácie vyzvala obyvateľov Cambrilsu, aby nevychádzali na ulice.
Foto: TASR/AP


V noci zo štvrtka na piatok došlo k ďalšiemu teroristickému útoku v Cambrils, v meste ležiacom 100 kilometrov juhozápadne od Barcelony. Útočníci sa v aute pokúsili ujsť policajtom, ktorí ich chceli skontrolovať, následne vrazili do policajného auta a do chodcov. Miestne médiá informovali o siedmich zranených: šiestich civilistoch a jednom policajtovi. Jedna žena neskôr v nemocnici podľahla svojim zraneniam. Zasahujúci policajti zastrelili piatich podozrivých teroristov, ktorí na sebe atrapy výbušných viest.

Muž drží noviny s titulnou fotografiou z teroristického útoku autom na ulici La Rambla v Barcelone 18. augusta 2017.
Foto: TASR/AP


Na snímke žena pokladá kvety vedľa papiera s nápisom "Katalánsko - miesto mieru" na ulici La Rambla v Barcelone 18. augusta 2017.
Foto: TASR/AP


Vyšetrovatelia sa domnievajú, že útoky v Barcelone a Cambrilse spolu súvisia, rovnako ako výbuch v meste Alcanar. K tomu došlo v stredu večer (16.8.), pričom polícia pôvodne predpokladala, že došlo iba k výbuchu plynu. O život prišla jedna osoba a viaceré ďalšie utrpeli zranenia.




Celkový počet civilných obetí teroristický útokov stúpol na štrnásť. Španielsko i svet si ich uctili minútou ticha a vypustením bielych holubíc. Po skončení tichej pocty dav dlho tlieskal, potom začal skandovať: "Nebojím sa! Nebojím sa!"

Španielsky kráľ Filip VI. (uprostred), španielsky premiér Mariano Rajoy (vľavo) a najvyšší predstaviteľ Katalánska Carles Puigdemont počas minúty ticha za obete teroristických útokov na ulici La Rambla v Barcelone 18. augusta 2017.
Foto: TASR/AP


Holuby letia nad ľuďmi počas minúty ticha za obete teroristických útokov na ulici La Rambla v Barcelone 18. augusta 2017.
Foto: TASR/AP


K útokom sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS), podľa ktorej išlo o súčasť odplaty voči krajinám, ktoré sú súčasťou medzinárodnej koalície bojujúcej voči džihádistom v Sýrii a Iraku.