Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Útok dronov na vojenskú akadémiu v Sýrii vyžiadal 100 obetí

Dron, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa zistení SOHR sú medzi mŕtvymi okrem vojenského personálu aj najmenej deviati civilisti. Zranených bolo vyše 140 ľudí.

Damask 5. októbra (TASR) — Na 100 stúpol počet obetí útoku dronov na vojenskú akadémiu v stredosýrskej provincii Homs. Medzi obeťami je najmenej 14 civilistov vrátane detí, informovalo exilové Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Zranených je vyše 140 ľudí. Podľa zdrojov SOHR drony zaútočili na vojenskú akadémiu hneď po slávnostnom akte ukončenia štúdia jej absolventov. V dôsledku útoku tam došlo k mohutnému výbuchu.

Bezprostredne nebolo jasné, kto je za útok zodpovedný. Sýrska armáda obvinila z útoku nemenované teroristické organizácie podporované "dobre známymi medzinárodnými aktérmi". Podľa SOHR je za útokom teroristická skupina Hajat Tahrír aš-Šám (HTS) alebo Islamský štát (IS). Obe sa snažia zvrhnúť sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého vláda v súčasnosti kontroluje dve tretiny krajiny vrátane provincie Homs.

O útoku informovali aj sýrske štátne médiá s tým, že si vyžiadal mnoho obetí, no konkrétne počty neuviedli. Medzi mŕtvymi a zranenými sú aj viacerí príbuzní absolventov akadémie, ktorí sa zúčastnili na štvrtkovej ceremónii, vrátane žien a detí, uviedla sýrska armáda. Prvé správy SOHR hovorili len o siedmich obetiach útoku.