Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

REAKCIE na udalosti v Londýne. Podľa Johnsona je to útok na svet

Britský policajt kladie kvety k fotke svojho kolegu Keitha Palmera, ktorý bol zabitý počas teroristického útoku v blízkosti budovy parlamentu. V Londýne, 23. marca 2017. Foto: TASR/AP

Polícia dnes útočníka identifikovala ako 52-ročného Khalida Masooda, ktorý žil v poslednom čase v Birminghame v grófstve West Midlands v strednom Anglicku.

Londýn/Washington 23. marca (TASR) - Americký prezident Donald Trump dnes uviedol, že sa modlí a súcití s rodinou a priateľmi muža zo štátu Utah, ktorý zahynul pri stredajšom útoku Islamského štátu v Londýne.

Trump na Twitteri napísal, že Kurt Cochran bol "skvelý Američan". Dodal, že sa modlí za jeho rodinu a priateľov a vyjadril im sústrasť.




Cochran s manželkou Melissou trávili v stredu v Londýne svoj posledný deň výnimočnej cesty po Európe, na ktorej oslavovali 25. výročie svadby. Práve boli na Westminsterskom moste, keď útočník začal vrážať autom typu SUV do chodcov. Útočníka potom pri pokuse dostať sa do areálu britského parlamentu smrteľne postrelili policajti.

Polícia dnes útočníka identifikovala ako 52-ročného Khalida Masooda, ktorý žil v poslednom čase v Birminghame v grófstve West Midlands v strednom Anglicku.

Biely dom v stredu vyhlásil, že prezident sa telefonicky rozprával s britskou premiérkou Theresou Mayovou a ponúkol jej pomoc Spojených štátov.

Boris Johnson: Útok v Londýne bol útokom na svet

New York - Členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov si dnes v New Yorku uctili minútou ticha obete stredajšieho teroristického útoku v Londýne.

Na schôdzke, na ktorej sa pôvodne malo hovoriť o Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) a o konflikte v Somálsku, nechýbal ani šéf britskej diplomacie Boris Johnson.

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson reční 23. marca 2017 v New Yorku.
Foto: TASR/AP


Podľa jeho slov pred novinármi "bol útok z Londýna útokom na svet" vzhľadom na to, že obeťami sa stali občania 11 krajín. Johnson ubezpečil, že boj s terorizmom sa skončí víťazstvom, a dodal, že "náš pohľad na svet je lepší a veľkorysejší a naša vôľa silnejšia".

Johnson využil súčasne príležitosť, aby sa poďakoval za veľké prejavy spoluúčasti, ktorých sa mu ako zástupcovi Británie dostalo v sídle svetovej organizácie.

Španielsky kráľ si želá "návrat do normálnosti"

Madrid - Španielska kráľovská rodina vyjadrila zármutok nad obeťami stredajšieho krvavého útoku v Londýne.

"Španielsko sa v týchto chvíľach bolesti cíti veľmi blízke Spojenému kráľovstvu," napísal kráľ Filip VI. v dnešnom telegrame zaslanom britskej kráľovnej Alžbete II.

Kráľ vyjadril "hlboký žiaľ... nad opovrhnutiahodným činom, ktorý porušuje základné hodnoty, na ktorých stojí naša demokracia a naše spoločnosti".

Filip VI. dodal, že si želá, aby sa "do života v Londýne vrátila normálnosť".

Monarcha a jeho manželka, kráľovná Letizia, majú podľa plánu v júni navštíviť Britániu - bude to po troch desaťročiach prvá španielska kráľovská návšteva.

Erdogan vyjadril solidaritu s Britániou v boji proti terorizmu

Ankara - Úrad tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana dnes oznámil, že turecký líder mal telefonát s britskou premiérkou Theresou Mayovou, v ktorom vyjadril solidaritu Turecka s Britániou v boji proti terorizmu.

Predstavitelia z Erdoganovho úradu dodali, že turecký líder takisto Mayovej povedal, že Turecko zdieľa bolesť Británie nad obeťami útoku v Londýne.

Obaja politici sa navzájom ubezpečili, že sú "odhodlaní" spoločne bojovať proti terorizmu a vymieňať si spravodajské informácie.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Foto: TASR/AP


Poľská premiérka naznačila spojitosť útokov s migráciou

Varšava - Poľská premiérka Beata Szydlová naznačila, že existuje spojitosť medzi migračnou politikou Európskej únie a terorizmom - a ako príklad použila stredajší londýnsky útok. V čase jej výrokov však ešte nebola zverejnená totožnosť útočníka.

Szydlová sa takto vyjadrila niekoľko hodín pred tým, ako britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že polícia pozná totožnosť útočníka, ktorý sa narodil v Británii.

Szydlová pre televíziu TVN24 povedala: "Často v Európe, v EÚ počúvam: 'nespájajte migračnú politiku s terorizmom', ale nie je možné to nespájať."

Útok pred britským parlamentom si v stredu vyžiadal štyri ľudské životy vrátane útočníkovho, a 29 hospitalizovaných, medzi nimi aj jedného Poliaka.

Poľská nacionalistická vláda má spory s EÚ v celom rade záležitostí, aj v otázke migrácie.

Pápež František sa modlí za obete

Vatikán - Pápež František sa dnes modlil za obete londýnskeho útoku a vyjadril im solidaritu. V sústrastnom telegrame František napísal, že bol "hlboko zarmútený", keď sa v stredu dozvedel o "tragédii" v centre Londýna.

Uviedol, že sa "modlí za silu od Boha a za pokoj" pre rodiny zabitých a zranených.

Útok v Londýne odsúdila aj najväčšia organizácia islamských krajín na svete OIC

Najväčšie zoskupenie islamských štátov na svete, Organizácia islamskej spolupráce (OIC), a saudskoarabský kráľ Salmán odsúdili dnes stredajší útok v Londýne. Uviedli, že odmietajú takéto teroristické činy.

OIC združuje 57 prevažne moslimských krajín z celého sveta a sídlo má v meste Džidda v Saudskej Arábii. Šéf organizácie Júsuf bin Ahmad Usajmín vyhlásil, že teroristické činy sú v rozpore so zásadami islamu.

Medzitým Rada pre spoluprácu krajín Perzského zálivu (GCC) - ktorej šesť členov tvoria Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty (SAE), Katar, Kuvajt, Bahrajn a Omán - označila londýnsky útok za "hrozný zločin, ktorý je úplne nezlučiteľný s hodnotami a zásadami ľudskosti".

Tlačová agentúra Saudi Press Agency informovala, že saudskoarabský kráľ Salmán poslal sústrastný telegram britskej premiérke Therese Mayovej. Uviedol v ňom, že kráľovstvo "ostro odsudzuje tento teroristický čin". Londýn je obľúbenou destináciou pre tisíce turistov zo Saudskej Arábie a z krajín Perzského zálivu.