Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

ÚTOK deviataka SEKEROU si v sibírskej škole vyžiadal sedem zranených

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Bezpečnostné orgány útočníka zadržali. Momentálne sa nachádza v nemocnici, pretože sa pokúsil o samovraždu - poranil sa nožom a vyskočil z okna.

Moskva 19. januára (TASR) - Zranenia šiestich detí a jednej učiteľky si v piatok vyžiadal útok sekerou v škole v Buriatskej republike na ruskej Sibíri. Informovala o tom agentúra TASS.

Incident sa odohral v mestečku Sosnovyj Bor vzdialenom približne 20 kilometrov od centra mesta Ulan-Ude, metropoly Buriatskej republiky.

Páchateľom útoku bol podľa agentúry RIA Novosti žiak deviatej triedy, ktorý krátko po 09.00 h miestneho času počas vyučovacej hodiny vnikol do jazykovej triedy, hodil tam zápalnú fľašu a následne začal útočiť na učiteľku i žiakov siedmej triedy. Vyzbrojený bol sekerou a nožom.

Stav troch zo zranených je vážny. Jeden zo zranených má traumu hlavy, chrbtice i končatín. Jedno dievča má amputovaný prst na ruke.

Bezpečnostné orgány útočníka zadržali. Momentálne sa nachádza v nemocnici, pretože sa pokúsil o samovraždu - poranil sa nožom a vyskočil z okna.

Podľa TASS chlapec konal sám. Motívy jeho činu zatiaľ nie sú známe. Je vyšetrovaný pre podozrenie z pokusu o vraždu dvoch a viac osôb.

Vyšetrovanie pre podozrenie z nedbanlivosti sa začalo aj voči zamestnancom školy a osobám zodpovedným za bezpečnosť v škole.

Splnomocnenec ruského prezidenta pre Sibírsky federálny okruh Sergej Meňajlo podľa TASS uviedol, že mladík bol členom uzavretej skupiny na sociálnych sieťach a mohol byť v spojení s páchateľmi útokov na školy v iných regiónoch.

Meňajlo spresnil, že orgány činné v trestnom konaní prešetrujú možnú súvislosť medzi útokom na žiakov a učiteľov v škole pri Ulan-Ude s podobným prípadom, ktorý sa odohral tento pondelok v meste Perm ležiacom na krajnom východe európskej časti Ruskej federácie v blízkosti pohoria Ural.

Mestečko Sosnovyj Bor bolo až do roku 2011 pre verejnosť uzavretým vojenským objektom. Na jeho území je vojenská nemocnica, poliklinika, športový areál, stredná škola a dve materské školy. Mestečko má asi 8000 obyvateľov.