Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri streľbe v Mariupole boli zabití traja separatisti

Zranený muž nastupuje do sanitky počas útoku na základňu ukrajinskej národnej gardy 17. apríla 2014 v ukrajinskom meste Mariupol. Proruskí separatisti zaútočili na základňu ukrajinskej národnej gardy v meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny a v prestrelke, ktorá nasledovala, boli zabití traja z nich. Foto: TASR/AP Photo

Útočníkmi na vojenský objekt mali byť miestni obyvatelia, ktorí majú základný vojenský výcvik.

Kyjev 17. apríla (TASR) - Proruskí separatisti zaútočili v noci nadnes na základňu ukrajinskej národnej gardy v meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny a v prestrelke, ktorá nasledovala, boli zabití traja z nich. Informoval o tom ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov, ktorého citovala agentúra Reuters.

Minister na sociálnej sieti Facebook uviedol, že základňu v Mariupole - prístavnom meste na pobreží Azovského mora - napadla strelnými zbraňami a benzínovými bombami skupina približne 300 ozbrojených mužov. Členovia národnej gardy najprv vypálili varovné výstrely, ale potom spustili paľbu, keďže útok pokračoval.

"Podľa predbežných údajov zahynuli traja útočníci, ďalších 13 utrpelo zranenia a 63 ich bolo zatknutých," napísal minister Avakov na Facebooku.

K útoku došlo v predvečer medzinárodných štvorstranných rokovaní vo švajčiarskej Ženeve o ukrajinskej kríze a je najkrvavejším od vypuknutia separatistických nepokojov v rusky hovoriacich východných oblastiach Ukrajiny. Nepokoje sa začali pred desiatimi dňami.

Neboli zabití žiadni členovia národnej gardy, dodal Avakov. V oblasti však prebieha rozsiahla bezpečnostná operácia, zameraná na pozatýkanie ozbrojených členov skupiny.

"Vzhľadom na agresívnosť útoku na základňu posilnili jednotku ministerstva vnútra aj špeciálne sily Omega. Vyslané boli tiež vrtuľníky," informoval Avakov. Útočníkom zhabali zbrane i komunikačné zariadenia, dodal minister.



Radnicu obsadili cez víkend separatisti

Radnicu mesta Mariupol obsadili cez víkend separatisti. Nie je známe, či je ešte stále pod ich kontrolou.

Ministerstvo vnútra vo vyhlásení už skôr uviedlo, že ozbrojení protestujúci prišli v stredu neskoro večer na základňu a požadovali, aby príslušníci národnej gardy podporili ich vzburu proti novej prozápadnej ukrajinskej vláde.

Proruskí separatisti obsadili budovy najmenej v desiatich mestách na východe Ukrajiny - podľa ukrajinskej vlády riadili tieto útoky ruskí agenti.

Rusko podporovalo dnes už zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča počas troch mesiacov protestov proti jeho vláde. Po Janukovyčovom úteku z Ukrajiny do Ruska koncom februára Moskva odmieta uznať nových proeurópskych predstaviteľov ukrajinskej vlády.

Prístavné mesto Mariupol s takmer pol milióna obyvateľmi leží v blízkosti ruských hraníc a je druhé najväčšie v Doneckej oblasti a desiate najväčšie na Ukrajine.




Mariupol: Na slobodu prepustili 25 zo 63 zadržaných, u ktorých sa našli aj drogy
Ukrajinská polícia prepustila na slobodu už 25 zo 63 osôb, ktoré zadržala v súvislosti s nočným útokom na základňu ukrajinskej národnej gardy v meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny. Ide o osoby, ktorým vyšetrovatelia nedokázali preukázať žiadnu vinu, informovala tlačová agentúra UNIAN a internetový portál lb.ua s odvolaním sa na zdroje rezortu vnútra.

Všetci, u ktorých sa našli zbrane, na ktorých odevoch boli stopy po zápalných zmesiach - tzv. Molotovových kokteiloch - a ktorí boli odetí v maskáčoch, zostávajú za mrežami.

Ukrajinské úrady súčasne informovali, že sa u zadržaných našlo aj značné množstvo drog, vrátane amfetamínov, ako aj alkoholických nápojov.

Útok, na ktorom sa spolupodieľalo okolo 300 ľudí, si vyžiadal tri obete z radov útočníkov, ďalších 13 osôb utrpelo zranenia.

"Vzhľadom na agresívnosť útoku na základňu posilnili jednotku ministerstva vnútra aj špeciálne sily Omega. Vyslané boli tiež vrtuľníky," informoval dnes ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Útočníkom zhabali zbrane i komunikačné zariadenia, dodal.