Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Útok militantov na hotel sa skončil, zahynulo 17 ľudí

Útok milície milície aš-Šabáb na ústredie tajnej služby v somálskom hlavnom meste Mogadišo a následný stret s bezpečnostnými silami. Foto: youtube

Somálske bezpečnostné sily získali kontrolu nad hotelom v metropole Mogadišo, v ktorom boli ozbrojenci z militantnej skupiny aš-Šabáb zabarikádovaní viac než 12 hodín.

Mogadišo 28. marca (TASR) - Somálske bezpečnostné sily získali kontrolu nad hotelom v metropole Mogadišo, v ktorom boli ozbrojenci z militantnej skupiny aš-Šabáb zabarikádovaní viac než 12 hodín. Prepad hotela si vyžiadal najmenej 17 obetí na životoch, oznámili dnes miestni predstavitelia.

Kapitán Muhammad Husajn zo somálskej polície podľa agentúry AP informoval, že streľba utíchla a zasahujúce jednotky majú prístup k celej budove. Predtým uviedol, že ozbrojenci zrejme obsadili tretie a štvrté podlažie hotela Maka al-Mukarrama.

Ozbrojenci prepadli hotel v piatok v čase, keď sa v ňom nachádzali prominentní somálski politici, diplomati, vládni úradníci i žurnalisti. Pred budovou odpálili bombu uloženú v aute a následne sa vyhodil do vzduchu samovražedný útočník. Militanti vyzbrojení samopalmi vtrhli dnu a strieľali do hostí i zamestnancov. Medzi mŕtvymi je podľa vlády aj stály zástupca Somálska pri OSN Ženeve.

Hnutie aš-Šabáb bolo založené v roku 2006 a má blízko k al-Káide. Jeho cieľom je vytvoriť štát, ktorý bude uplatňovať islamské právo šaría. Somálsko boju s aš-Šabábom za podpory Africkej únie.