Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Útok na armádny konvoj v Nigeri neprežilo najmenej 28 vojakov

Niger, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Početná skupina útočníkov, jazdiacich sčasti na motorkách, spustila paľbu na armádny konvoj blízko mesta Tongo Tongo v pohraničnej oblasti známej pôsobením islamských extrémistov.

Niamey 16. mája (TASR) - Najmenej 28 vojakov zahynulo tento týždeň pri útoku predpokladaných džihádistov na hliadku v oblasti Nigeru pri hranici s Mali. Oznámil to vo štvrtok hovorca nigerskej vlády Abdoul Aziz Touré, ktorého údaje prevzala tlačová agentúra DPA.

Pri útoku, ktorý sa odohral v utorok, utrpelo približne šesť ďalších vojakov zranenia. Početná skupina útočníkov, jazdiacich sčasti na motorkách, spustila paľbu na armádny konvoj blízko mesta Tongo Tongo v pohraničnej oblasti známej pôsobením islamských extrémistov.

K činu sa hlási západoafrická odnož teroristickej organizácie Islamský štát, ktorá hovorí až o 40 usmrtených vojakoch, uviedla podľa DPA americká organizácia SITE Intelligence Group, ktorá sa špecializuje na monitorovanie a vyhodnocovanie džihádistickej propagandy.

V tom istom regióne zaútočili džihádisti koncom roka 2017 na nigerskú hliadku, ktorú sprevádzali americkí vojaci. Štyria Američania vtedy prišli o život.

V západnej časti Nigeru, ktorá hraničí s Mali a Burkinou Faso, sú aktívne rôzne islamsko-teroristické skupiny. Niektoré z nich odprisahali vernosť extrémistickej sieti al-Káida, zatiaľ čo iné organizácii Islamský štát.