Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Páchateľ zo Champs Élysées pred útokom: Francúzsko čaká krvavý kúpeľ

Na snímke telo leží na parížskom bulvári Champs Elysées 19. júna 2017. Foto: TASR/AP

Djaziri v liste zaslanom v deň akcie niekoľkým blízkym odôvodňuje svoj útok na Champs-Élysées tým, že Francúzi nevzali na vedomie varovanie od vojakov kalifátu.

Paríž 27. júna (TASR) - Páchateľ útoku na policajné auto, ktorý sa odohral 19. júna v centre Paríža, zrejme zaslal do médií list s varovaním, že Francúzsko čaká "krvavý kúpeľ". Napísal o tom dnes francúzsky denník Le Monde.

Osemstranový list s varovaním bol do viacerých redakcií francúzskych médií zaslaný ešte 29. mája. Vyšetrovatelia útoku na ulici Champs-Élysées sú presvedčení, že autorom listu by mohol byť jeho páchateľ Adam Djaziri.

Djaziri v liste zaslanom v deň akcie niekoľkým blízkym odôvodňuje svoj útok na Champs-Élysées tým, že "Francúzi nevzali na vedomie varovanie od vojakov kalifátu."

Polícia si tento výrok dala následne do spojitosti so spomínaným listom zaslaným médiám. Vyšetrovaním týchto vyhrážok sa polícia zaoberala, ale v danom období neboli dôkazy o tom, že autorom by mohol byť Djaziri.

Dôkazy sa našli až tri dni po útoku na Champs-Élysées, keď polícia v Djaziriho aute objavila výbuchom značne poškodený počítač a v ňom textový súbor nazvaný Posolstvo francúzskemu národu od vojakov Islamského štátu.

Tento dokument je identický s tým, ktorým sa polícia už začala zaoberať. Vyšetrovatelia tak dospeli k záveru, že je veľmi pravdepodobné, že list písal Djaziri, alebo že bol aspoň písaný v jeho počítači.

Súčasťou listu zaslaného médiám bola aj fotomontáž, na ktorej bola vlajka Islamského štátu a z nábojov vyskladaný nápis "vojaci kalifátu". Na snímke bola aj zbraň - podľa vyšetrovateľov šlo o jednu z tých, ktoré sa našli v aute Adama Djaziriho.

Djaziri spôsobil výbuch a požiar, keď v pondelok 19. júna na Champs-Élysées narazil autom plným zbraní a výbušnín do policajného vozidla. Napriek tomu, že sa ho policajtom podarilo z auta vytiahnuť, zraneniam utrpeným pri výbuchu podľahol. Nikto ďalší sa pri incidente nezranil.