Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Útok na kanceláriu prokurdskej strany v Izmire neprežila jedna žena

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kancelária guvernéra Izmiru uviedla, že predpokladaný útočník, bývalý zdravotník, je vo väzbe. Motív jeho činu nebol bezprostredne známy.

Ankara 17. júna (TASR) - Ozbrojený útok na kancelársku budovu hlavného prokurdského politického subjektu Ľudovodemokratická strana (HDP) v provincii Izmir na západe Turecka si vyžiadal život jednej ženy. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie samotnej strany.

Obeťou je predstaviteľka HDP Deniz Poyrazová. Predpokladá sa, že útočník má približne 35-40 rokov, uviedla HDP bez uvedenia ďalších podrobností. Podľa agentúry DPA atentátnik zrejme vošiel do budovy politickej strany a jej zamestnankyňu zastrelil.

Kancelária guvernéra Izmiru uviedla, že predpokladaný útočník, bývalý zdravotník, je vo väzbe. Motív jeho činu nebol bezprostredne známy.

Zodpovednosť za útok nesie čiastočne turecká vláda, domnieva sa strana HDP a Ankaru obviňuje, že sa na ňu v posledných mesiacoch zamerala.

Turecká vláda tvrdí, že HDP – tretia najväčšia strana v parlamente – je predĺženou rukou zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), čo však HDP popiera. Kritici tvrdia, že kroky voči HDP majú za cieľ zlikvidovať nepohodlnú opozíciu.

PKK je Ankarou i jej západnými spojencami zaradená na zoznam teroristických organizácií, keďže od roku 1984 vedie ozbrojený boj proti tureckému štátu.