Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Útok na letisko v Bruseli sa mal vraj pôvodne odohrať na Veľkú noc

Na archívnej snímke situácia tesne po výbuchu na bruselskom letisku. Foto: TASR/AP

S touto teóriou prišla Belgická televízia VTM. Myslia si to aj viacerí bezpečnostní analytici, podľa ktorých teroristi možno chceli zopakovať scenár atentátu z roku 1979.

Brusel 24. marca (TASR) - Belgická televízia VTM prišla s teóriou, že atentát na bruselskom letisku Zaventem sa mal možno pôvodne odohrať až na Veľkonočný pondelok a nie už tento utorok.

Myslia si to aj viacerí bezpečnostní analytici, podľa ktorých teroristi možno chceli zopakovať scenár atentátu z roku 1979. Vtedy, na Veľkonočný pondelok, trojica Palestínčanov podnikla na bruselskom letisku Zaventem granátový útok na cestujúcich izraelskej spoločnosti El Al, ktorí práve prileteli z Izraela; vyžiadal si 12 zranených.

Zmena plánov by podľa analytikov mohla súvisieť so zadržaním Salaha Abdeslama, ktorý je jediným preživším spomedzi osôb podozrievaných zo spáchania atentátov v Paríži z novembra minulého roku. Útoky v Bruseli tak mohli byť pomstou za jeho zadržanie po vyše štyroch mesiacoch na úteku.

Utorkový útok na letisku Zaventem spáchali Najim Laachraoui a Ibrahim Bakraoui. O hodinu neskôr odpálením nálože spôsobil Khalid Bakraoui masaker v centre Bruselu na stanici metra Maelbeek. Tieto najtragickejšie útoky v dejinách Belgicka si spolu vyžiadali 31 mŕtvych a vyše 300 zranených.

Médiá v tejto súvislosti pripomínajú, že len náhodou sa podarilo prekaziť zámer teroristov uskutočniť na letisku ešte krvavejší útok - taxislužba im totiž omylom namiesto dodávky poslala osobné auto, ktorého šofér odmietol odviezť všetku batožinu. Neskorší dvaja páchatelia útoku a zatiaľ neznámy muž, ktorý ich na letisko sprevádzal, nechali tretí kufor naplnený výbušninou TATP a pripravený na použitie ako kufríková bomba na východiskovej adrese. Tam ho neskôr zneškodnili pyrotechnici.

Razia v byte, kde útočníci zanechali kufor, sa uskutočnila na základe výpovede taxikára, ktorý si po správach o výbuchoch na letisku uvedomil možnú súvislosť medzi nimi a svojimi "zvláštnymi" pasažiermi zo skorého rána.

Denník La Derniéure Heure (DH) dnes citoval policajný zdroj, podľa ktorého si taxikár všimol zvláštne správanie trojice mužov, ktorých viezol na letisku. Dvaja, oblečení celí v čiernom, počas jazdy vôbec nehovorili, zatiaľ čo tretí sústavne hovoril o Američanoch a ich politike. Podľa vyšetrovateľov páchatelia útoku odpálili nálože práve pri odbavovacích priehradkách spoločnosti American Airlines.