Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Útok na letisku spáchal najmenej jeden samovražedný atentátnik

Na snímke sanitka prichádza na letisko Zavantem po výbuchoch v Bruseli 22. marca 2016. Foto: TASR/AP

Belgická federálna prokuratúra dnes potvrdila, že v Bruseli dnes došlo k trom explóziám: dve sa odohrali na letisku Zaventem a ďalšiu zaznamenali o hodinu neskôr na stanici metra Maelbeek.

Brusel 22. marca (TASR) - Belgický premiér Charles Michel dnes odsúdil útoky v Bruseli ako "zaslepené, násilné a zbabelé". Informoval, že si vyžiadali mnohé obete na životoch i ťažko zranených, a potvrdil zvýšenie stupňa ohrozenia teroristickými útokmi na najvyšší, teda štvrtý.

Dnešný deň Michel označil za čierny deň belgických dejín. Na obyvateľov krajiny sa obrátil s výzvou zachovať pokoj a prejaviť solidaritu. "Sme vystavení ťažkej skúške a musíme jej čeliť jednotní a solidárni," zdôraznil.

Premiér Michel na tlačovej konferencii potvrdil, že v dôsledku dnešných udalostí v Bruseli jeho vláda zvýšila stupeň ohrozenia teroristickými útokmi na najvyšší, teda štvrtý.

V súvislosti s tým boli prijaté dodatočné bezpečnostné opatrenia a sú sprísnené pohraničné kontroly i kontroly vo verejnej doprave.

Podľa belgických médií sa vládne nariadenie týka aj jadrových elektrární na území krajiny. Riaditeľa jednej z nich totiž údajne sledoval Mohamed Bakkali, podozrivý z toho, že zastával významnú rolu pri logistickom zabezpečení páchateľov atentátov, ktoré sa vlani v novembri odohrali v Paríži.

Belgická federálna prokuratúra dnes potvrdila, že v Bruseli dnes došlo k trom explóziám: dve sa odohrali na letisku Zaventem okolo 08.00 h SEČ a ďalšiu zaznamenali o hodinu neskôr na stanici metra Maelbeek.

Útok na letisku označila prokuratúra za teroristický útok "pravdepodobne spáchaný najmenej jedným samovražedným atentátnikom". Informoval o tom federálny prokurátor Frédéric Van Leeuw, ktorý potvrdil aj výbuch v metre, pričom však o ňom nehovoril ako o atentáte. Nezverejnil ani presnú bilanciu obetí, čo zdôvodnil tým, že "je na to ešte priskoro".

Uviedol, že vyšetrovatelia začali skúmať záznamy z bezpečnostných kamier, aby sa tak pokúsili vytypovať páchateľov útokov a prípadne aj podozrivé osoby, ktoré môžu byť na úteku.

Okrem toho dnes pyrotechnici na viacerých miestach Bruselu zneškodnili podozrivé balíky alebo tašky. Jeden z podozrivých predmetov sa nachádzal aj v blízkosti kráľovského paláca. Polícia ho zneškodnila.