Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri útoku na luxusný hotel v Líbyi zomrelo 5 cudzincov, 5 ochrankárov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Išlo o jeden z najhorších útokov na cudzincov od občianskej vojny v Líbyi v roku 2011.

Tripolis 28. januára (TASR) - Dobre ozbrojení muži vtrhli v utorok do luxusného hotela v líbyjskej metropole Tripolis, obľúbeného u líbyjských predstaviteľov a zahraničných delegácií, a pri útoku zastrelili najmenej desať ľudí vrátane piatich cudzincov. Útočníci sa potom odpálili granátom. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a AP.

Streľba vypukla vo vnútri päťhviezdičkového hotela Corinthia, a keď sa najmenej dvaja strelci odpálili na recepcii, bezpečnostné sily evakuovali hostí vrátane tripoliského premiéra a americkej delegácie.

Išlo o jeden z najhorších útokov na cudzincov od občianskej vojny v Líbyi v roku 2011, ktorá zvrhla vtedajšieho vodcu Muammara Kaddáfího a spôsobila rozdrobenie jednoty severoafrického štátu na súperiace ozbrojené skupiny s dvoma národnými vládami, pričom každá sa pokladá za legitímnu.

Militanti s napojením na organizáciu Islamský štát (IS) v Iraku a Sýrii zverejnili na sociálnej sieti Twitter odkaz, v ktorom sa hlásia k zodpovednosti za hotelový útok. Militanti dodali, že bol pomstou za smrť údajného líbyjského člena al-Káidy v Spojených štátoch. Tieto informácie priniesla monitorovacia služba SITE.

Tripoliskí predstavitelia, ktorí vytvorili svoju vlastnú, samozvanú vládu, však pripísali útok verným stúpencom Kaddáfího a obvinili ich z pokusu zabiť tripoliského premiéra. Ten bol práve v hoteli, ale unikol odtiaľ bez zranenia.

"Útočníci spustili streľbu vo vnútri hotela. Keď útočníkov úplne obkľúčili bezpečnostné sily, jeden z nich odpálil granát, ale nevieme, či zámerne," uviedol pre Reuters šéf tripoliských bezpečnostných zložiek Umar Chadráwí.

Hovorca tripoliských bezpečnostných zložiek neskôr agentúre Reuters povedal, že medzi piatimi zabitými cudzincami je Američan a Francúz. Ďalšími troma usmrtenými cudzincami sú občania ázijských štátov - podľa agentúry AP pochádzali z bývalých sovietskych republík. Hovorca tiež oznámil, že zahynuli aj piati ochrankári.

Americký predstaviteľ už skôr informoval, že útočníci odpálili na parkovisku pri hoteli bombu uloženú v aute a následne došlo k zrážkam - pri nich bol zabitý bezpečnostný príslušník a traja hoteloví ochrankári.

Väčšina zahraničných vlád zatvorila svoje veľvyslanectvá v Tripolise a stiahla odtiaľ personál, keď sa tam vlani v lete rozpútali boje medzi znepriatelenými skupinami. Metropolu však stále navštevujú niektorí diplomati a obchodné delegácie.

Vyslanci z OSN, ktorí vedú v Ženeve rozhovory o ukončení bojov medzi znepriatelenými stranami, sú tiež v Tripolise.