Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Útok na nemocnicu v Gaze vyvolal protesty v Iráne a Líbyi

Zranení Palestínčania sedia na dlážke v nemocnici al-Shifa po ich príchode z nemocnice al-Ahli po explózii po tom, ako ju zasiahla raketa v Gaze 17. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Palestínske militantné hnutie Hamas z útoku obvinilo Izrael. Podľa vyšetrovania izraelskej armády výbuch spôsobila raketa skupiny Islamský džihád, ktorá je spojencom Hamasu a z Gazy útočí na Izrael.

Teherán 18. októbra (TASR) – Stovky ľudí v Teheráne, Tripolise a ďalších mestách v noci z utorka na stredu protestovali proti útoku na nemocnicu v Gaze, pri ktorom v utorok zahynulo najmenej 200 ľudí, informuje TASR podľa správ agentúry AFP.

Palestínske militantné hnutie Hamas z útoku obvinilo Izrael. Podľa vyšetrovania izraelskej armády výbuch spôsobila raketa skupiny Islamský džihád, ktorá je spojencom Hamasu a z Gazy útočí na Izrael.

"Smrť Francúzsku a Anglicku," skandovali protestujúci, v Teheráne a na múry francúzskeho veľvyslanectva hádzali vajíčka. Izrael a USA v Teheráne nemajú zastupiteľstvá. Zhromaždenia sa pokojne rozišli okolo tretej hodiny ráno miestneho času.

Iránsky prezident Ebráhím Raísí vyhlásil na stredu deň štátneho smútku. "Plamene amerických a izraelských bômb, ktoré dnes večer dopadli na (…) nemocnicu v Gaze, už čoskoro pohltia sionistov. Irán smúti," vyhlásil podľa štátnej tlačovej agentúry IRNA Raísí.

Minister zahraničných vecí Iránu Hosejn Amír Abdollahján vyzval celý svet, aby sa zjednotil proti Izraelu a označil ho za "režim nenávidenejší než Islamský štát". Teherán vyzval arabské krajiny, ktoré s Izraelom majú diplomatické vzťahy, aby ich ukončili.

Aj v Tripolise a ďalších líbyjských mestách sa v reakcii na útok zhromaždili stovky ľudí s palestínskymi vlajkami. Tvár si zakrývali šatkou kúfija, známou aj ako "arafatka" podľa niekdajšieho palestínskeho vodcu Jásira Arafata.

Líbyjský premiér Abdal Hamíd Dubajba útok odsúdil a vyzval na otvorenie humanitárnych koridorov na obliehané územie. "Útoky na zdravotnícke a civilné budovy sú vojnovým zločinom. Táto agresia sa musí skončiť," vyhlásil Dubajba.