Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Útok na základňu Africkej únie si vyžiadal vyše 14 obetí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Útok na základňu sa podľa všetkého začal samovražedným bombovým atentátom.

Mogadišo 25. decembra (TASR) - Najmenej 14 ľudí prišlo dnes o život pri útoku somálskych islamistických militantov zo skupiny aš-Šabáb na vojenskú základňu síl Africkej únie na letisku pri somálskej metropole Mogadišo. S odvolaním sa na zdroje islamistov o tom informovala agentúra Reuters.

Útok na základňu sa podľa všetkého začal samovražedným bombovým atentátom, uviedol nemenovaný somálsky predstaviteľ. Trval niekoľko hodín informácie o počte obetí sa však rôznia. Agentúra AP s odvolaním sa na somálsku misiu AÚ informovala o piatich obetiach na strane militantov.

Africká únia má zhruba 22.000 vojakov, ktorí pomáhajú somálskej vláde bojujúcej proti militantom z aš-Šabábu v krajine, píše agentúra DPA.

Základňa AÚ sa nachádza na okraji medzinárodného letiska v somálskej metropole, ktoré má prísny bezpečnostný kordón a využíva sa tiež ako základňa pre operácie OSN v Somálsku. V areáli letiska sa tiež nachádzajú veľvyslanectvá Talianska a Británie. Zdroje somálskej misie OSN informovali, že personál svetovej organizácie v Mogadiše je v poriadku.