Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Na hraniciach s Francúzskom sprísňujú kontroly, obavy má aj Belgicko

Zakryté telá obetí nočného útoku ležia na promenáde v Nice 15. júla 2016. Foto: TASR/AP

Bezpečnostné opatrenia zaviedli aj v Českej republike.

Berlín/Rím 15. júla (TASR) - Nemecko a Taliansko sprísnili dnes kontroly na svojich hraniciach s Francúzskom v reakcii na štvrtkový útok v juhofrancúzskom meste Nice, ktorý si vyžiadal najmenej 84 mŕtvych a desiatky zranených.

Pohraničné kontroly boli posilnené na nemeckých letiskách, ako aj na cestných a železničných priechodoch, oznámila agentúra Reuters.

"V koordinácii s francúzskymi bezpečnostnými orgánmi spolková polícia sprísnila kontroly v cezhraničnej doprave do Francúzska," uvádza sa vo vyhlásení nemeckej polície.

K rovnakému kroku pristúpilo aj Taliansko, ktoré posilnilo kontroly na troch hraničných priechodoch s Francúzskom a na železničnej stanici Ventimiglia, ležiacej len asi 40 kilometrov od Nice.

"Naše bezpečnostné sily pracujú na plné obrátky," napísal na Twitteri taliansky minister vnútra Angelino Alfano, ktoré citovala agentúra DPA.

Minister po útoku v Nice zvolal zasadnutie talianskeho protiteroristického výboru, ktorý má prerokovať prípadné ďalšie opatrenia.

Po útokoch v Nice má Belgicko obavy v súvislosti so štátnym sviatkom 21. júla

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyjadril dnes smútok nad obrovským množstvom obetí vo juhofrancúzskom meste Nice. Útok na konci osláv francúzskeho štátneho sviatku, Dňa dobytia Bastily, odsúdil a nazval ho "zbabelým a barbarským" činom.

Belgická vláda po udalostiach z Nice dnes ráno zvolala mimoriadne stretnutie Rady pre národnú bezpečnosť, ktorá združuje ministrov a najvyšších predstaviteľov bezpečnostných zložiek.

Belgicko koncom budúceho týždňa, 21. júla, chystá oslavy štátneho sviatku. Najmä v Bruseli sa pri tejto príležitosti bude konať veľkolepá prehliadka ozbrojených síl vrátane leteckej techniky, keď sa v okolí kráľovského paláca v centre mesta sústredí niekoľko stoviek tisíc ľudí.

Na hlavnej tribúne pred kráľovským palácom majú okrem členov kráľovskej rodiny čestné miesto aj veľvyslanci, diplomanti, politici, predstavitelia armády a vojenskí pridelenci zo zahraničia.

Krátko po tragických správach z francúzskej Riviéry ešte počas noci zasadal belgický Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM), ktorý posudzuje možnosť teroristických útokov na území Belgicka. OCAM odporučil ponechať v krajine vysoký, tretí stupeň ohrozenia, ktorý pripúšťa možné a pravdepodobné útoky.

Belgické ministerstvo zahraničných vecí medzitým opätovne potvrdilo, že po útoku v Nice nemá informácie o 20 Belgičanoch, ktorí sa v tom čase mali v metropole Azúrového pobrežia práve nachádzať.

Bezpečnostné opatrenia zvýšili aj v Českej republike

Česká polícia v reakcii na štvrtkový útok vo francúzskom meste Nice, pri ktorom zahynulo 84 ľudí, zvýšila bezpečnostné opatrenia pri vytipovaných objektov a na miestach, kde sa usporadúvajú športové a kultúrne podujatia a možno tam predpokladať zvýšený počet osôb. Podľa spravodajského servera Novinky.cz to dnes povedal český minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD).

"Dnes v dopoludňajších hodinách sa tiež na pokyn premiéra zíde spravodajská skupina, ktorá dostupné informácie vyhodnotí. Zatiaľ však nič nenasvedčuje tomu, že by páchateľ útokov mal akékoľvek väzby na ČR," uviedol Chovanec. Zároveň dodal, že policajné prezídium rozhodlo o "zvýšenom výkone služby pri vytipovaných objektoch". Policajti sa zamerajú aj na miesta, kde sa konajú športové a kultúrne podujatia, kde sa dá predpokladať väčšie množstvo osôb. K podobným opatreniam polícia pristupovala aj v minulosti pri teroristických útokoch v Európe.

"Bezpečnostné služby aj Polícia ČR sú v kontakte s partnermi vo Francúzsku. Polícia ČR na komunikáciu využíva Národný kontaktný bod pre terorizmus," pripomenul minister.