Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pri útoku nožom v Izraeli zabili turistov z USA aj Ruska

Na snímke miesto útoku v meste Jaffa. Foto: TASR/AP

Séria násilných incidentov sa odohrala po príchode amerického viceprezidenta do Izraela v rámci jeho turné po Blízkom východe.

Jeruzalem 9. marca (TASR) - Palestínčania rozpútali v utorok sériu útokov strelnými a bodnými zbraňami, ktoré boli namierené proti izraelským spoluobčanom. Pri útokoch v prastarom prístavnom mete Jaffa zabili amerického turistu, píše agentúra AP.

Informovala o tom tamojšia polícia s tým, že útok nožom sa odohral neďaleko miesta stretnutia amerického viceprezidenta Joea Bidena s bývalým izraelským prezidentom.

Séria násilných incidentov v Jaffe sa odohrala po príchode amerického viceprezidenta Bidena do Izraela v rámci jeho dvojdňového turné po Blízkom východe. Biden sa v Izraeli stretne s izraelským a palestínskymi predstaviteľmi a znova sa pokúsi vzkriesiť odumierajúci izraelsko-palestínsky mierový dialóg.

Hovorkyňa polície Luba Samri potvrdila, že zabitý v Jaffe bol turista z USA, ďalšie podrobnosti však bezprostredne neuviedla. Okrem útočníka v Jaffe zastrelili dnes izraelské jednotky ďalších troch palestínskych extrémistov.

Útoky nožom, streľba alebo zámerné vrazenie autom do skupiny ľudí si za posledných vyše päť mesiacov vyžiadali životy 28 Izraelčanov. Pri streľbe izraelských bezpečnostných síl prišlo o život najmenej 176 Palestínčanov - väčšina z nich boli podľa Izraela útočníci. Zvyšní zahynuli pri potýčkach s izraelskými vojakmi.

Izrael vidí za krviprelievaním palestínsku vzburu, avšak Palestínčania tvrdia, že tieto násilnosti sú aj dôsledkom ich frustrácie zo zmrazeného mierového procesu a už niekoľko desiatok rokov trvajúcej izraelskej okupácie palestínskych území.

Medzi zranenými pri útoku, ktorý sa odohral v utorok večer v izraelskom starobylom meste Jaffa, sú aj traja ruskí turisti, informovala dnes agentúra TASS. Ruské veľvyslanectvo v Tel Avive spresnilo, že stav jedného z turistov je vážny, ale je mimo ohrozenia života.

Polícia zlikvidovala ďalších dvoch palestínskych útočníkov

Izraelská polícia dnes zastrelila dvoch Palestínčanov, ktorí sa predtým na jeruzalemskom predmestí Ramot snažili zraziť policajtov a civilistov a z idúceho auta strieľali na autobus hromadnej dopravy. Ďalší palestínsky útok na izraelského civilistu sa dnes odohral v západnej Samárii.

Ako informoval spravodajský server Ynetnews, pri následnej streľbe palestínskych útočníkov v uliciach Jeruzalema bol vážne zranený asi 50-ročný Izraelčan. Ďalšie tri osoby boli zranené ľahko a jednu osobu, cestujúcu v autobuse, previezli do nemocnice v stave šoku.

Ako uviedla agentúra AP, podozrivých ozbrojených Palestínčanov si všimli cestujúci autobusu, ako aj vodič okoloidúceho auta, ktorý potom jedného z nich postrelil svojou zbraňou.

Po streľbe na autobus útočníci ušli. Polícia okamžite uzavrela oblasť a spustila po nich pátranie. Auto s Palestínčanmi vypátrali a zneškodnili ich pri Damaskej bráne v Jeruzaleme. V aute sa našli dve pušky.

Izraelské médiá informovali aj o ďalšom útoku, ktorého obeťou bol príslušník vojenskej hliadky na kontrolnom stanovišti pri arabskej dedine az-Zawíja v západnej Samárii. Aj tohto útočníka vojaci zlikvidovali.