Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Vzbúrenci zaútočili na penzión v Kábule

Ilustračné foto, Kábul Foto: TASR/AP

S bezpečnostnými silami bojovali aj viac než dve a pol hodiny po začiatku útoku.

Kábul 27. mája (TASR) - Ťažko ozbrojení vzbúrenci zaútočili v utorok neskoro večer na penzión v diplomatickej štvrti afganskej metropoly Kábul. S bezpečnostnými silami bojovali aj viac než dve a pol hodiny po začiatku útoku, informovali agentúry Reuters a AP.

Polícia neoznámila, o ktorý penzión ide, ani to, kto sa v ňom nachádzal. Miestne i západné bezpečnostné zdroje uviedli, že môže ísť o objekt vo vlastníctve prominentnej politickej rodiny a využívaný cudzincami, prípadne susediaca budova.

"Skupina vzbúrencov vstúpila do penziónu v oblasti Wazír Akbar Chán," povedal hovorca kábulskej polície. "Boj pokračuje."

Predstaviteľ ministerstva vnútra uviedol, že dvaja útočníci boli zabití, avšak úrady nevedia, koľko ich bolo celkovo.

Vo štvrti, v ktorej sa nachádza mnoho veľvyslanectiev a vládnych budov, nasadili elitné jednotky afganských bezpečnostných síl. Z oblasti zaznelo viac než desať explózií a aj po polnoci bolo počuť streľbu.

V afganskej metropole došlo v posledných dvoch týždňoch k viacerým útokom na cudzincov a vládne ciele. Militantné hnutie Taliban útočilo 13. mája na hotel Park Palace, kde zahynulo vyše 12 ľudí, prevažne afganských civilistov, no tiež piatich cudzincov. O niekoľko dní neskôr výbuch bomby neďaleko kábulského letiska zabil britského občana a najmenej dvoch afganských civilistov. Minulý týždeň najmenej päť Afgancov zahynulo pri explózii bomby na parkovisku ministerstva spravodlivosti.