Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Útok pripisovaný islamistom v Burkina Faso si vyžiadal životy 53 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Armáda dodala, že pri útoku utrpelo zranenia aj približne 30 príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Ouagadougou 5. septembra (TASR) - Útok pripisovaný islamistom si v pondelok na severe afrického štátu Burkina Faso vyžiadal životy 17 vojakov vládnej armády 36 civilistov, ktorí pracovali pre armádu ako dobrovoľníci. Podľa agentúry AFP o tom generálny štáb armády informoval v utorok vo svojom vyhlásení.

Armáda dodala, že pri útoku utrpelo zranenia aj približne 30 príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Jednotka armády, ktorá sa stala terčom útoku, bola rozmiestnená v meste Koumbri v provincii Yatenga. Mala tam na starosti presídlenie obyvateľov, ktorých z oblasti pred viac ako dvoma rokmi vyhnali džihádisti.

Velenie armády uviedlo, že niekoľko útočníkov bolo v rámci odvety "neutralizovaných" a ich bojové vybavenie bolo zničené. Operácia armády v danej oblasti pokračuje, dodalo velenie.

AFP pripomenula, že Burkina Faso zažila minulý rok dva vojenské prevraty, ktoré boli motivované hnevom vyvolaným neúspechom snáh o zastavenie džihádistov. Tí prenikli do Burkiny Faso zo susedného Mali v roku 2015.

Vyčíňanie islamistov si v Burkine Faso vyžiadalo tisíce obetí na životoch a viedlo k vysídleniu vyše dvoch miliónov ľudí - v rámci Burkiny Faso i mimo jej územia. AFP vo svojej správe konštatovala, že ide o jednu z najvážnejších kríz vnútorného vysídľovania afrického obyvateľstva.