Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Útok Turecka odsúdili aj ČR, Taliansko, Fínsko i Európska komisia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa Európskej komisie M. Kocijančičová uviedla, že ofenzíva zhorší prílev utečencov zo Sýrie, zvýši násilie voči nevinným civilistom a znemožní boj proti teroristickej organizácii IS.

Praha/Brusel/Rím/Helsinki 10. októbra (TASR) - Tureckú ofenzívu proti Kurdom na severovýchode Sýrie odsúdilo aj české ministerstvo zahraničných vecí.

"Turecká ofenzíva iba zhorší situáciu civilistov a utečencov. Bude znamenať oddialenie návratu ľudí domov. Situáciu je možné upokojiť len diplomatickým tlakom. Očakávam spoločný postup EÚ, prispieť by mali aj USA," uviedol na Twitteri český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček (ČSSD) s tým, že bezpečnosť hraníc by mala byť zaistená inak.

Podľa spravodajského servera Novinky.cz premiér Andrej Babiš (ANO) v utorok avizoval, že v prípade útoku by sa mala zísť Bezpečnostná rada OSN. Babiš pri septembrovom stretnutí s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom podporil plán na vznik bezpečnostnej zóny na severe Sýrie.

Podľa Európskej únie turecká ofenzíva v kurdských oblastiach Sýrie odďaľuje akúkoľvek nádej na pokrok smerom k ukončeniu konfliktu.

Hovorkyňa Európskej komisie Maja Kocijančičová vo štvrtok uviedla, že ofenzíva zhorší prílev utečencov zo Sýrie, zvýši násilie voči nevinným civilistom a znemožní boj proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Dodala, že konflikt v Sýrii sa nevyrieši vojenskou, ale jedine politickou cestou.

Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio označil tureckú ofenzívu za "neakceptovateľnú". Útok Turecka odsúdilo aj Fínsko, ktoré v súčasnosti predsedá Rade EÚ.

Invázia Turecka do severovýchodnej Sýrie, kde operujú Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF), sa začala v stredu. Ankara ju spustila po tom, ako sa z tejto oblasti stiahli americkí vojaci a tým uvoľnili cestu tureckej operácii proti Kurdom, dlhoročným spojencom Spojených štátov v boji proti teroristom zo skupiny Islamský štát.

Vo štvrtok sa na žiadosť Británie, Francúzska, Nemecka, Belgicka a Poľska zíde Bezpečnostná rada OSN, aby prediskutovala situáciu v Sýrii.