Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

K útoku v afgánskej provincii Nangarhár sa prihlásil Islamský štát

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Medzi zranenými sa nachádzalo päť policajtov, dvaja príslušníci tajnej služby a traja civilisti.

Kábul 2. decembra (TASR) - Útok v afganskej východnej provincii Nangarhár usmrtil v sobotu najmenej dvoch príslušníkov bezpečnostných síl a zranil ďalších desať ľudí, vrátane policajtov a civilistov. K útoku sa prihlásili militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Najnovšie informácie poskytol hovorca provinčného guvernéra.

Dvoma zabitými obeťami boli členovia tajnej služby, jeden z nich zastával úrad riaditeľa špionážneho úseku v Džalálábáde, metropole provincie.

Útok sa začal vystrelením rakety, ktorá dopadla k súkromnej televíznej a rozhlasovej stanici v Džalálábáde, a keď prišli na miesto príslušníci bezpečnostných síl, nastal výbuch, po ňom nasledovala tretia explózia.

Medzi zranenými sa nachádzalo päť policajtov, dvaja príslušníci tajnej služby a traja civilisti.

Pridružená skupina Islamského štátu (IS) sa k zodpovednosti za útok prihlásila v miestnej televíznej a rozhlasovej stanici v Džalálábáde vo vyhlásení, ktoré zverejnila aj na webovej stránke propagandistickej tlačovej agentúry Amák.

"Bojovníci Islamského štátu mierili raketou na budovu rozhlasovej stanice Inakás v meste Džalálábád," uvádzalo sa vo vyhlásení.

Medzitým hovorca policajného šéfa v Kábule oznámil, že štyria civilisti utrpeli zranenia po tom, čo v afganskom hlavnom meste vybuchla magnetická bomba. Podľa hovorcu bola pripevnená k búdke afganskej armády, určenej na nábor nových príslušníkov, napísala agentúra DPA.

K tomuto kábulskému útoku sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina, dodala agentúra AP.

Používanie magnetických bômb je nová taktika militantov proti predstaviteľom afganskej vlády.

Vo východnej provincii Lógar zabili neznámi strelci v piatok večer dvoch ľudí, vrátane kmeňového vodcu. Zastrelili ich, keď obete vychádzali z mešity, a útočníkom sa podarilo ujsť.