Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: V Burkine Faso útočila al-Káida, zomrelo 29 ľudí

Na snímke z videa zverejnenej televíziou Associate Press scéna útoku na hotel v Ouagadougou, v Burkina Faso 15. januára 2016. Foto: TASR/AP

Niekoľko hodín trvajúca rukojemnícka dráma sa dnes ráno skončila oslobodením 126 rukojemníkov a smrťou štyroch útočníkov.

Ouagadougou 15. januára (TASR) - Pri útoku na kaviareň a hotel v metropole Burkiny Faso zabili militanti z al-Káidy 29 ľudí z 18 krajín. Novú bilanciu oznámil dnes tamojší minister vnútornej bezpečnosti Simon Compaoré, informovala spravodajská stanica BBC.

Medzi obeťami sú aj dvaja občania Švajčiarska a dvaja občania Francúzska. Potvrdili to ministerstvá zahraničných vecí oboch krajín, informovala agentúra Reuters.

V zdravotníckom zariadení v Ouagadougou ošetrili zhruba 150 ľudí 18 rôznych národností. Oznámil to dnes francúzsky veľvyslanec v tejto západoafrickej krajine Gilles Thibault.


Minister vnútra Simon Compaoré uviedol, že 126 rukojemníkov bolo oslobodených z hotela Splendid, ďalších 30 z kaviarne. Potvrdil, že o život prišli aj štyria militanti.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí medzitým uviedlo, že medzi obeťami sú dvaja občania Francúzska.

Pri útokoch zahynuli ľudia z 18 krajín, uviedla agentúra Reuters.

Jedna zo zachránených žien počas útoku na hotel v Burkine Faso
Foto: TASR/AP
Vláda medzičasom oznámila zabitie štyroch útočiacich militantov napojených na teroristickú sieť al-Káida, medzi ktorými boli dve ženy. Traja džihádisti - z toho dve ženy - zomreli pri oslobodzovacej operácii hotela Splendid, štvrtý pri bezpečnostnom zásahu v neďalekom hotelovom zariadení Yibi.

Po niekoľko hodín trvajúcej spoločnej operácii jednotiek Burkiny Faso s podporou francúzskych a amerických vojakov sa z hotela Splendid podarilo oslobodiť všetkých zostávajúcich 126 rukojemníkov, pričom niekoľko desiatok ich vyviedli už skôr. Prvých desať obetí hlásili úrady z terasy kaviarne Cappuccino.

Francúzsky prezident Francois Hollande odsúdil dnes "ohavný" útok na hlavné mesto tejto bývalej francúzskej kolónie.



Hotel Splendid so 147 izbami aj neďaleká kaviareň Cappuccino boli obľúbené u cudzincov zo Západu. Útok na oba objekty podniklo v piatok večer komando pozostávajúce zo štyroch útočníkov, ktorí sa do centra Ouagadougou dostali dvoma terénnymi autami. K zodpovednosti za akciu sa neskôr prihlásila skupina al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM). Jedna z očitých svedkýň pre webovú stránku francúzskeho magazínu Le Point uviedla, že útočníci hovorili medzi sebou po arabsky. Podľa inej ženy sa pri útokoch zameriavali na belochov.

Uniesli Austrálčanov, nie Rakúšanov

Dvaja cudzinci, ktorých uniesli v noci nadnes v severnej časti Burkiny Faso, nie sú Rakúšania, ale Austrálčania, informoval tamojší minister vnútornej bezpečnosti Simon Compaoré.

Hovorkyňa jeho rezortu predtým informovala o unesených Rakúšanoch, pripomenula agentúra AP.

Austrálskeho lekára s manželkou uniesli v meste Djibo, ktoré je metropolou provincie Soum. Podľa AP tam manželia žili od roku 1972 ako zdravotnícki dobrovoľníci.