Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Útok v Egypte odsúdili aj OSN a pápež

Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Zatiaľ neznámi páchatelia odpálili v mešite výbušné zariadenia a potom spustili paľbu do veriacich. Zabili vyše 235 ľudí a okolo 100 ďalších zranili.

New York/Vatikán 24. novembra (TASR) - Bezpečnostná rada (BR) OSN a generálny tajomník OSN António Guterres odsúdili piatkový teroristický útok na šiitskú mešitu na severe egyptského Sinajského polostrova, ktorý si vyžiadal najmenej 235 mŕtvych a desiatky zranených. Informovala o tom agentúra AP.

Bol to "hanebný a zbabelý teroristický útok", uviedla BR OSN vo vyhlásení. Zopakovala, že všetky teroristické činy "sú zločinné a neospravedlniteľné bez ohľadu na ich motiváciu".

Guterres označil útok za "strašný". BR OSN aj Guterres vyjadrili sústrasť rodinám obetí, ako aj vláde a egyptskému ľudu.

Sústrasť vyjadril aj pápež František a útok označil za "bezohľadný čin brutality", informovala agentúra DPA.

Útok sa odohral v meste Bir al-Abd vzdialenom približne 40 kilometrov od Aríšu, ktorý je metropolou provincie Severný Sinaj. Zatiaľ neznámi páchatelia odpálili v mešite výbušné zariadenia a potom spustili paľbu do veriacich. Zabili vyše 235 ľudí a okolo 100 ďalších zranili. Miestne úrady z útoku podozrievajú odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).