Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Útok v Istanbule odsúdili predstavitelia Nemecka, Ruska, USA i OSN

Na snímke polícia v Istanbule zaisťuje oblasť po výbuchu, 12. januára 2015. Foto: TASR/AP

Moskva odsúdila dnešný samovražedný útok v Istanbule ako "cynický zločin" a rodinám a príbuzným obetí vyjadrila úprimnú sústrasť.

Berlín/Moskva/Washington/New York 12. januára (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová odsúdila dnešný samovražedný bombový útok v tureckom Istanbule, pri ktorom zahynulo najmenej osem Nemcov, ako "vražedný čin".

"Teroristi sú nepriateľmi všetkých slobodných ľudí, áno, sú nepriateľmi ľudskosti - či v Sýrii alebo Turecku, vo Francúzsku alebo Nemecku," povedala dnes Merkelová v Berlíne. "Presne táto sloboda a náš záväzok konať spolu s našimi medzinárodnými partnermi proti týmto teroristom však prevážia," zdôraznila. Jej slová citovala agentúra DPA.

Merkelová tiež konštatovala, že počet obetí útoku môže ešte narásť. "Momentálne nevieme povedať, či pri tomto čísle aj ostaneme," dodala.

Moskva odsúdila dnešný samovražedný útok v Istanbule ako "cynický zločin" a rodinám a príbuzným obetí vyjadrila úprimnú sústrasť. "Tento čin, pre ktorý neexistuje ospravedlnenie, opäť raz demonštroval ukrutnosť medzinárodného terorizmu. Dokonca ešte o to viac, keď sa obeťami tohto podlého činu stali nevinní občania - vrátane cudzincov," zdôraznilo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí. Útok podľa neho poukazuje na potrebu vytvorenia zjednoteného frontu proti terorizmu.

Bombový útok v centre Istanbulu, pri ktorom zomrelo najmenej desať ľudí a 15 ďalších utrpelo zranenia, dnes dôrazne odsúdili aj Spojené štáty. "Tento ohavný útok na historické srdce Istanbulu zasiahol rovnako Turkov aj zahraničných turistov," vyhlásil hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť Ned Price.

"Spojené štáty stoja na strane Turecka ako svojho silného spojenca, partnera v rámci Severoatlantickej aliancie a váženého koaličného spojenca v boji proti Islamskému štátu," uviedol Price. Práve tiež so zreteľom na útok v Istanbule USA znova prisľúbili svoju trvalú podporu boju proti terorizmu.

K odsudzujúcim reakciám voči teroristickému útoku v Istanbule neďaleko Modrej mešity a múzea Hagia Sofia sa dnes pridal aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, podľa ktorého išlo o "opovrhnutiahodný zločin". Príbuzným obetí vyjadril Pan Ki-mun sústrasť a zdôraznil, že osoby zodpovedné za tento čin sa zaň musia zodpovedať.