Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Útok v Jakarte financoval IS v Sýrii, indonézska vláda vyzýva na pokoj

Policajní dôstojníci skúmajú trosky po výbuchoch a streľbe v centre indonézskej Jakarty 14. januára 2016. Foto: TASR/AP

Skupina piatich mužov zaútočila v centre Jakarty.

Jakarta 15. januára (TASR) - Samovražedné bombové útoky a streľbu v centre indonézskeho hlavného mesta Jakarta financovala extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na políciu. Tá podnikla po celej krajine razie, pri ktorých zabila údajného militanta a v dome jedného z útočníkov zhabala zástavu IS.

Šéf štátnej polície generál Badrodin Haiti povedal novinárom, že štvrtkový útok financoval IS prostredníctvom Bahruna Naima - Indonézana, ktorý strávil rok 2011 vo väzení za nezákonnú držbu zbraní a v súčasnosti sa nachádza v Sýrii, kde bojuje po boku IS.

Šéf indonézskej polície takisto identifikoval jedného z piatich útočníkov ako Sunakima, ktorý bol v roku 2010 odsúdený na sedem rokov väzenia za účasť na výcviku v indonézskej provincii Aceh, podobnom vojenskému, ale čoskoro ho prepustili.

Podporovatelia IS zverejnili vo štvrtok večer na sieti Twitter vyhlásenie, v ktorom sa táto militantná organizácia prihlásila k zodpovednosti za útok v Jakarte. IS ovláda rozsiahle územie v Sýrii aj Iraku a jeho cieľ vytvoriť islamský kalifát prilákal približne 30.000 zahraničných bojovníkov z celého sveta, vrátane niekoľkých stoviek Indonézanov a Malajzijčanov.

Ak sa potvrdí súvislosť jakartského útoku s IS, bude to predstavovať veľkú výzvu pre indonézske bezpečnostné sily. Až doteraz sa totiž predpokladalo, že táto organizácia má v Indonézii iba sympatizantov, ale žiadne aktívne bunky, ktoré by boli schopné naplánovať a podniknúť útok, akým bol ten štvrtkový v Jakarte.

Skupina piatich mužov zaútočila v centre Jakarty podomácky vyrobenými bombami, strelnými zbraňami a samovražednými pásmi na kaviareň Starbucks a stanovište dopravnej polície. Zabili pritom dvoch ľudí - Kanaďana a Indonézana - a ďalších 20 ľudí zranili. Išlo o prvý rozsiahlejší útok v Indonézii od roku 2009. Samotní útočníci zahynuli následkom výbuchu samovražedných viest alebo ich zabila polícia.

Veľvyslanectvo Indonézie v SR poslalo dnes TASR tlačové vyhlásenie, v ktorom uviedlo, že vláda Indonézskej republiky odsudzuje tento ohavný teroristický čin, ktorý si vyžiadal životy nevinných civilistov, a vyjadruje hlbokú sústrasť a súcit s trúchliacimi pozostalými a obeťami.

"Vláda Indonézskej republiky zostáva plne odhodlaná bojovať proti terorizmu a bude sa aj naďalej usilovať o zabezpečenie ochrany a bezpečnosti všetkých svojich občanov a cudzincov v Indonézii. Vláda Indonézskej republiky chce taktiež povzbudiť všetkých občanov a cudzích štátnych príslušníkov, aby zachovali pokoj a pokračovali vo svojej každodennej činnosti," uviedlo veľvyslanectvo. Dodalo, že "úprimne a s úctou ďakuje našim slovenským priateľom za vyjadrenie podpory a empatie v tejto ťažkej chvíli".