Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Útok v Manchestri: Abedi bol 4 dni pred tým v Prahe i v Düsseldorfe

Salman Abedi, teroristický útočník z Manchesteru. Foto: twitter.com

V súvislosti s útokom zatkli už päť podozrivých. Útok si vyžiadal 22 obetí na životoch vrátane detí a tínedžerov. Zranenia utrpelo ďalších 119 ľudí, z ktorých je 64 hospitalizovaných.

Berlín 24. mája (TASR) - Salman Abedi, muž, ktorý stál zrejme za pondelkovým večerným teroristickým útokom v Manchestri, sa štyri dni pred ním zdržiaval v nemeckom Düsseldorfe, avšak ešte v ten istý deň - 18. mája - sa letecky vrátil do Manchestru.

Informáciu prinieslo dnes internetové vydanie nemeckého denníka Der Tagesspiegel s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje.

Príslušné orgány v spolkovej republike teraz skúmajú, či útok z Manchestru predsa len nemá nemecký aspekt.

Atentátnik pricestoval do sídelného mesta spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko z Líbye cez českú metropolu Praha. Zatiaľ nevedno, či sa v Düsseldorfe s niekým stretol, možno tam iba prestúpil na linku do Manchestru bez toho, aby opustil tranzitnú zónu.

Takisto zatiaľ nie je známe, z ktorého letiska sa Abedi vydal na cestu do Prahy a nie je známy ani dôvod jeho návštevy v rodnej krajine predkov - Líbyi.

V Nemecku predbežne nenaďabili na žiadne kontakty medzi útočníkom a tamojšími salafistami, medzi bašty ktorých patrí práve Severné Porýnie-Vestfálsko.

Salmanov brat sa priznal, že patrili k členom IS



Brat pravdepodobného útočníka z Manchestru Hashem Abedi, ktorého v utorok v líbyjskej metropole Tripolis zadržali príslušníci líbyjského protiteroristického komanda, sa priznal že spolu so Salmanom Abedim boli členmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes Agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie špeciálnych jednotiek líbyjského ministerstva vnútra RADA zverejnenom na Facebooku.

Hashem Abedi sa tiež priznal, že počas prípravnej fázy samovražedného útoku svojho brata v Manchestri sa nachádzal v Británii "a bol oboznámený s podrobnosťami týkajúcimi sa tejto teroristickej operácie".

Z Británie do Líbye odcestoval Hashem 16. apríla a bol so svojím bratom v nepretržitom kontakte, uvádza sa vo vyhlásení RADA.

V Tripolise zadržali aj otca predpokladaného útočníka



V líbyjskej metropole Tripolis dnes zadržali Ramadana Abediho, otca Salmana Abediho, ktorý je podozrivý zo spáchania pondelňajšieho samovražedného útoku v Manchestri. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa hovorcu miestnych protiteroristických síl.

Svedok uviedol, že Abediho spútali ozbrojení muži, ktorí ho odviezli v jednom z dvoch neoznačených vozidiel.

Agentúra Reuters predtým s odvolaním sa na bývalého líbyjského bezpečnostného predstaviteľa uviedla, že Ramadan Abedi bol v 90. rokoch členom Líbyjskej islamskej bojovej skupiny (LIFG) prepojenej s teroristickou sieťou al-Káida. Po rozpustení LIFG prešiel k hnutiu Salafí džihádí. Je známy aj ako abú Ismáil.

Podľa BBC má Salman Abedi najmenej troch súrodencov - staršieho brata Ismaila, ktorý sa narodil v Londýne, a mladšieho brata Hashema a sestru, ktorí sa narodili v Manchestri. Jeho rodina žila na viacerých adresách v Manchestri.

Abediho otec o terorizme: Také veci my nerobíme



Otec predpokladaného atentátnika z Manchestru Salmana Abediho poprel dnes tvrdenia, že jeho syn udržiaval kontakty s militantmi alebo že bol strojcom samovražedného bombového útoku.

Ramadan Abedi v telefonickom rozhovore pre agentúru AP z Tripolisu uviedol, že sa so svojím synom Salmanom, ktorý sa údajne chystal na návštevu Saudskej Arábie, rozprával pred piatimi dňami a zdal sa mu "normálny".

Po návšteve Saudskej Arábie sa Salman podľa svojho otca chystal odcestovať do Líbye, kde chcel u príbuzných stráviť posvätný moslimský mesiac ramadán. V médiách sa predtým objavili správy, že Líbyu navštívil tesne pred atentátom v Manchestri, čo však jeho otec poprel a dodal, že sa z krajiny, odkiaľ jeho rodina pochádza, vrátil pred poldruha mesiacom.

"Neveríme v zabíjanie nevinných. Také veci my nerobíme," uviedol podľa AP na synovu obhajobu Ramadan Abedi. Zároveň potvrdil, že jeho ďalšieho syna Ismaila zadržala polícia v utorok v Anglicku.

Ramadan Abedi utiekol z líbyjskej metropoly Tripolis v roku 1993, keď bol naňho za režimu vtedajšieho líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího vydaný zatykač. Napokon skončil v Spojenom kráľovstve, kde požiadal o politický azyl. V súčasnosti pôsobí ako administratívny pracovník ústredných bezpečnostných síl v Tripolise.

Policajná hliadka v okolí sídla parlamentu v Londýne 24. mája 2017.
Foto: TASR/AP


AP predtým s odvolaním sa na bývalého líbyjského bezpečnostného predstaviteľa uviedla, že Ramadan Abedi bol v 90. rokoch členom Líbyjskej islamskej bojovej skupiny (LIFG) prepojenej s teroristickou sieťou al-Káida. Po rozpustení LIFG prešiel k hnutiu Salafí džihádí. Je známy aj ako abú Ismáil.

V súvislosti s útokom v Manchestri zadržali piateho podozrivého



Šéf manchesterskej polície Ian Hopkins dnes na tlačovej konferencii uviedol, že je zrejmé, že za útokom stojí organizovaná sieť. V súvislosti so samovražedným bombovým útokom zadržala dnes britská polícia už piateho podozrivého.

Nemenovaného muža nesúceho balík zadržali v metropolitnom okrese Wigan vzdialenom 27 kilometrov západne od centra Manchestru.

"V súvislosti so strašným incidentom v Manchesterskej aréne sme dnes vykonali zatknutie vo Wigane. Muž v čase zadržania niesol balík, ktorý v súčasnosti skúmame," uviedla hovorkyňa manchesterskej polície.

Hlavný podozrivý mal položiť kufrík vo foyeri koncertnej haly



Hlavný podozrivý z bombového útoku zanechal krátko pred výbuchom kufor s náložou vo foyeri multifunkčnej haly, kde sa práve skončil koncert americkej popovej speváčky Ariany Grande. Informoval o tom dnes denník Times.

"V pondelok večer položil na podlahu vo foyeri Manchesterskej arény kufor, ktorý krátko nato vybuchol," uviedol Times na základe záznamu z bezpečnostnej kamery získaného políciou.

Polícia sa teraz snaží zistiť, či Abedi konal sám, alebo v skupine - a teda či v najbližších dňoch nehrozia ďalšie útoky. Britská vláda v utorok vyhlásila najvyšší stupeň ohrozenia terorizmom na území krajiny, čo znamená bezprostredne hroziace útoky. Premiérka Mayová dnes predsedá zasadnutiu vládneho krízového štábu známeho pod označením Cobra, ktorého predmetom sú spravodajské informácie ohľadne vyšetrovania prípadu Abediho.

Policajti.
Foto: TASR/Michal Svítok


Britská ministerka vnútra Amber Ruddová dnes povedala, že Abedi bol "do istej miery" známy britským spravodajským službám a polícii, vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie však zatiaľ odmieta prezradiť podrobnosti. Dodala, že úroveň ohrozenia terorizmom zostane počas tohto vyšetrovania na "kritickom" stupni.

Podľa vyjadrenia francúzskeho ministra vnútra Gérarda Collomba pre televíznu stanicu BFM majú britské i francúzske spravodajské služby informácie o tom, že Abedi v minulosti vycestoval do Sýrie. Minister tiež uviedol, že Abedi bol "preukázateľne" napojený na Islamský štát, nie však jasné, či bol súčasťou väčšej siete útočníkov.

Polícia už pozná mená všetkých ľudí usmrtených pri útoku



Britská polícia dnes oznámila, že už má potvrdenú totožnosť všetkých ľudí, ktorí prišli o život pri samovražednom bombovom útoku v Manchestri. Mená obetí však podľa nej bude možné zverejniť až po dokončení súdnych pitiev, čo vzhľadom na ich počet pravdepodobne potrvá štyri až päť dní.

Polícia uviedla, že kontaktovala všetky zasiahnuté rodiny, ktorým poskytujú podporu vyškolení príslušníci.

Na snímke poskytnutej AP 23. mája 2017 je Saffie Rose Roussosová, ktorá zahynula počas pondelňajšieho samovražedného bombového teroristického útoku na popovom koncerte v britskom Manchestri 22. mája 2017.
Foto: TASR/AP


Mená niektorých z obetí už zverejnili ich priatelia a príbuzní. Najmladšou osobou, ktorá prišla o život, je osemročná Saffie Roussosová. Známe je aj to, že medzi mŕtvymi sú najmenej dvaja Poliaci.

Jednou z obetí útoku samovražedného atentátnika z Manchestru je aj príslušníčka polície, ktorá v tom čase nebola v službe. Jej meno však zverejnené nebude. Na tlačovej konferencii, ktorú odvysielala spravodajská televízia Sky News, to uviedol šéf manchesterskej polície Ian Hopkins.

Počet zranených po manchesterskom útoku úrady spresnili na 119



Manchesterské zdravotnícke zdroje spresnili dnes na 119 počet zranených osôb po pondelkovom teroristickom útoku. Hospitalizovaných je 64 ľudí, celkový počet zranených sa zvýšil vzhľadom na to, že mnohí s ľahšími zraneniami vyhľadali lekársku pomoc až niekoľko hodín po útoku.

Približne dve desiatky z hospitalizovaných však utrpeli závažné zranenia životne dôležitých orgánov a končatín, ktoré si vyžiadajú "veľmi dlhú rekonvalescenciu", tvrdia príslušné úrady, ktoré cituje agentúra AP.

V Londýne zrušili výmenu stráží pred kráľovským palácom a prehliadky parlamentu



Britské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že ceremoniálna výmena stráží pred Buckinghamským palácom v Londýne bola zrušená v súvislosti so zmenami v nasadení polície po teroristickom útoku v Manchestri. Zrušené budú taktiež všetky prehliadky a podujatia v sídle britského parlamentu.

Tradičná výmena stráží pred Buckinghamským palácom, ktorý je rezidenciou britskej kráľovnej, je udalosťou priťahujúcou na toto miesto v centre Londýna davy turistov.

Po samovražednom bombovom útoku v Manchestri z noci z pondelka na utorok vyhlásila britská vláda v krajine najvyšší stupeň ohrozenia terorizmom. Podľa premiérky Theresy Mayovej to znamená, že policajtov strážiacich "kľúčové miesta" môžu nahradiť ozbrojení vojaci.

Oficiálne zdroje uviedli, že do Westminsterského paláca v Londýne, kde má sídlo britský parlament, nebude smieť vstupovať nikto bez príslušného preukazu. Všetky prehliadky a podujatia v jeho priestoroch sú odteraz až do odvolania zrušené.

Samovražedný útočník, ktorého polícia identifikovala ako 22-ročného Salmana Abediho, v noci na utorok odpálil v Manchestri výbušninu pred halou, kde sa práve skončil koncert americkej popovej speváčky Ariany Grande. Medzi 22 obeťami sú aj deti a tínedžeri. Zranenia utrpelo ďalších 119 ľudí, z ktorých je 64 hospitalizovaných.

Do ulíc britských miest vyslali 3800 vojakov, ktorí hliadkujú v okolí kľúčových lokalít.