Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Britskú vládu rozzúril americký únik informácií o útoku v Manchestri

Britská premiérka Theresa Mayová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Britská polícia po únikoch do médií zastavila výmenu informácií s USA. Okrem toho Britov nahneval aj francúzsky minister vnútra.

Londýn 25. mája (TASR) - Britských predstaviteľov v stredu nahnevalo, že americký denník New York Times zverejnil policajné fotografie z miesta bombového útoku v Manchestri, ktorých únik majú údajne na svedomí americké tajné služby.

Premiérka Theresa Mayová sa bude podľa očakávania o tejto záležitosti dnes rozprávať s prezidentom USA Donaldom Trumpom, keď sa s ním stretne na summite NATO v Bruseli.

Fotografie podľa expertov zachytávajú rozbušku, kovové matice a skrutky a modrý batoh britskej značky Karrimor, v ktorom mohla byť bomba uložená. Tieto snímky boli zverejnené deň po tom, ako do amerických médií uniklo meno samovražedného bombového útočníka, a to proti vôli polície v britskom Manchestri.

"Sme rozzúrení. Toto je úplne neprijateľné," povedal zdroj z britskej vlády a dodal, že "o tejto záležitosti budú britskí predstavitelia diskutovať so svojimi americkými kolegami na každej príslušnej úrovni".

Britský Národný protiteroristický policajný kontrolný úrad tiež vydal zriedkavé pokarhanie a uviedol, že tieto úniky narúšajú vyšetrovanie útoku na popovom koncerte v Manchestri z noci na utorok, keď bolo zabitých 22 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Niekoľko hodín pred zverejnením fotografií povedala britská ministerka vnútra Amber Ruddová pre rozhlasovú stanicu BBC Radio 4, že americké úniky "sú rozčuľujúce".

"Úprimne povedané, britská polícia veľmi jasne vyhlásila, že chce mať pod kontrolou tok informácií, aby ochránila priebeh vyšetrovania a zaistila si moment prekvapenia," uviedla ministerka. "Takže je rozčuľujúce, ak informácie unikajú z iných zdrojov, a našim priateľom som veľmi jasne povedala, že sa to už nesmie opakovať," dodala Ruddová.

Denník New York Times zverejnil aj nákres miesta zločinu, ktorý ukazoval, kde ležali telá - väčšina z nich bola v kruhu okolo bodu, kde stál samovražedný bombový útočník. Denník napísal, že sila výbuchu vymrštila trup útočníka mimo tohto kruhu smerom ku vchodu do haly, kde sa konal koncert, a že šrapnel z bomby prenikol kovovými dverami.

Prvé analýzy naznačujú, že bomba bola vyrobená premyslene a starostlivo, hoci veľkosť a typ použitej výbušniny ešte nie je známy, dodal denník. New York Times však neuviedli, kde získali tieto informácie.

Britská polícia po únikoch do médií zastavila výmenu informácií s USA



Polícia anglického metropolitného grófstva Veľký Manchester zastavila výmenu informácií so Spojenými štátmi v súvislosti so samovražedným bombovým útokom na popovom koncerte v Manchestri. Dôvodom je únik týchto informácií do amerických médií, oznámila dnes britská spravodajská stanica BBC.

Ľudia utekajú cez halu železničnej stanice Manchester Victoria po výbuchu, ku ktorému došlo na záver pondelňajšieho koncertu americkej popovej speváčky Ariany Grande v Manchesteri 22. mája 2017.
Foto: TASR/AP


Britských predstaviteľov "rozhnevalo", keď sa fotografie z miesta útoku pri vstupe do haly Manchester Arena - napríklad trosiek, črepín, zvyškov batohu a ďalších následkov - objavili v americkom denníku New York Times, uviedla BBC.

K úniku fotografií došlo v stredu, teda deň po tom, ako do amerických médií uniklo aj meno predpokladaného útočníka Salmana Abediho, hoci britská polícia ho ešte nezverejnila.

BBC uviedla, že premiérka Theresa Mayová podľa očakávania prediskutuje túto záležitosť aj na dnešnom stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Bruseli, kde sa bude konať summit NATO.

Britov okrem USA nahneval aj francúzsky minister vnútra



Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb vyhlásil, že predpokladaný páchateľ pondelkového útoku v britskom Manchestri "nepochybne prešiel Sýriou". Collombov výrok, ktorý zaznel v stredu vo vysielaní televíznej stanice BFMTV, v Británii okamžite označili za "hrubú chybu", informovala v stredu večer BFMTV.

"Polícia a bezpečnostné služby majú obvykle dobrý dôvod na to, aby okamžite nezverejňovali tieto informácie v médiách," kritizoval francúzskeho ministra britský denník The Guardian.

Denník spresnil, že dôvodom, prečo britská polícia tieto informácie s partnerskými krajinami síce zdieľala, ale nezverejnila, bola snaha neupozorniť a nevyplašiť prípadných komplicov predpokladaného páchateľa a ľahšie im tak prísť na stopu.

Gérard Collomb, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Britský denník napísal, že britské bezpečnostné zložky nemali v úmysle zverejniť totožnosť predpokladaného páchateľa a urobili tak až po tom, ako ju prezradili Američania.

Francúzske ministerstvo vnútra v súvislosti s Collombovým výrokom vydalo vyhlásenie, v ktorom uviedlo, že minister "len pripomenul" už známy fakt, že predpokladaný páchateľ vycestoval do Líbye. Minister súčasne "naznačil aj hypotézu o Sýrii", keďže "ide o trasu často vídanú pri iných teroristoch". V prípade útočníka z Manchestra zostáva táto hypotéza zatiaľ nepotvrdená.

Vo vyhlásení francúzskeho rezortu vnútra sa tiež uvádza, že minister naznačil aj spojitosť podozrivého s džihádistickou skupinou Islamský štát, ktorý sa k útoku v Manchestri prihlásil.

Stanica BFMTV pripomenula, že francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok vyzval na posilnenie spolupráce pri výmene spravodajských informácií v oblasti boja proti terorizmu. Vyslovila však súčasne predpoklad, že podobné chyby v komunikácií by mohli zmariť výmenu informácií medzi jednotlivými štátmi.

Britská spravodajská stanica BBC už dnes medzičasom informovala, že polícia anglického metropolitného grófstva Veľký Manchester zastavila výmenu informácií so Spojenými štátmi o pondelkovom samovražednom bombovom útoku na popovom koncerte a dôvodom je únik informácií do amerických médií.

BBC uviedla, že premiérka Theresa Mayová podľa očakávania prediskutuje túto záležitosť aj na dnešnom stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Bruseli, kde sa bude konať summit NATO.

Británia si minútou ticha uctila obete teroristického útoku v Manchestri



Tisícky ľudí si dnes v Manchestri, Londýne a ďalších britských mestách minútou ticha pripomenuli obete pondelkového teroristického útoku v manchesterskej koncertnej hale. Tryzna sa konala o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ), informuje agentúra DPA.

Obyvatelia zaplnili manchesterské Námestie sv. Anny, kde položili kvety, hračky a odkazy na znak úcty k obetiam samovražedného bombového útoku, ktorý si vyžiadal najmenej 22 mŕtvych a 119 zranených. Vláda predtým oznámila, že minútu ticha budú mať aj všetky jej úrady v centrálnom Londýne, pričom vyzvala, aby tak urobili aj iné organizácie.

Britská premiérka Theresa Mayová dnes oznámila, že miera ohrozenia terorizmom naďalej zostáva na najvyššom, "kritickom" stupni. Znamená to, že útok môže nastať kedykoľvek. Mayová preto vyzvala britskú verejnosť na ostražitosť. Po dnešnom zasadnutí vládneho núdzového štábu Cobra uviedla, že vyšetrovanie pondelkového útoku napreduje. Potvrdila, že vo vyšetrovacej väzbe je osem podozrivých.

Britská kráľovná Alžbeta II. (vpravo) hovorí dňa 25. mája 2017 s 12-ročnou Amy Barlow a jej matkou Kathy počas návštevy detskej nemocnice, kde ležia obete bombového útoku v Manchestri.
Foto: TASR/AP


Britská kráľovná Alžbeta II. dnes v Manchestri navštívila detskú nemocnicu, kde sú hospitalizovaní mladí fanúšikovia americkej speváčky Ariany Grande, počas vystúpenia ktorej došlo k útoku. Do tejto nemocnice podľa agentúry AP po útoku moslimského fanatika previezli 20 detí mladších ako 16 rokov.

Úrady dosiaľ zverejnili mená 19 mŕtvych, z ktorých väčšinu tvoria deti a tínedžeri.

Britská polícia ako útočníka identifikovala 22-ročného Salmana Abediho, narodeného v Británii líbyjským prisťahovalcom. Jeho brat Hashem, ktorého v utorok v líbyjskej metropole Tripolis zadržalo protiteroristické komando, sa priznal, že obaja boli členmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Líbyjské bezpečnostné zdroje uviedli, že Hashem bol "podrobne informovaný" o plánoch útoku v Manchestri a sám plánoval uskutočniť teroristický čin v Tripolise.

Páchateľ útoku v Manchestri letel do Británie cez Düsseldorf a možno i cez Prahu



Predpokladaný samovražedný atentátnik z britského Manchestru, Salman Abedi, pricestoval do tohto mesta štyri dni pred atentátom z nemeckého Düsseldorfu. Napísal to nemecký spravodajský týždenník Focus.

Focus s odvolaním sa na nemenovaný zdroj v nemeckých spolkových bezpečnostných zložkách napísal, že v Británii narodený Abedi v posledných rokoch dvakrát cestoval z letísk v Nemecku a nebol na žiadnom medzinárodnom zozname podozrivých či hľadaných osôb.

Salman Abedi, teroristický útočník z Manchesteru.
Foto: twitter.com


Nemenovaný predstaviteľ nemeckých bezpečnostných služieb pre agentúru AP uviedol, že správa týždenníka Focus je presná.

Focus napísal, že nemecké úrady sa teraz snažia zistiť, či bol Abedi pred odletom do Manchestra v kontakte s islamskými extrémistami žijúcimi v Nemecku.

Podľa údajov spomínaného periodika Abedi v roku 2015 cestoval do Británie z letiska vo Frankfurte. Časopis tiež uviedol, že britská polícia informovala svojich nemeckých partnerov, že Abedi prešiel polovojenským výcvikom v Sýrii.

Podľa správ berlínskeho denníka Der Tagesspiegel Abedi pred odletom do Manchestra pricestoval do Nemecka z Líbye, pričom sa zastavil v Prahe. Nateraz nie je možné zistiť, koľko času strávil v Düsseldorfe, uviedol denník.

Česká kontrarozviedka - Bezpečnostná informačná služba (BIS) - sa týmito medializovanými informáciami zaoberá v prioritnom režime, uviedol dnes podľa Českej televízie hovorca BIS Ladislav Šticha. Podľa českého ministra vnútra Milana Chovanca české bezpečnostné zložky "doposiaľ nemajú" informáciu o tom, že by bol Abedi letel do Nemecka cez Prahu.

Vo vyšetrovacej väzbe je osem podozrivých



Britská polícia dnes v súvislosti s pondelkovým útokom v hale Manchester Arena zadržala ďalších dvoch podozrivých, čím počet osôb vo vyšetrovacej väzbe stúpol na osem. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tvít manchesterskej polície.

Prvého z tejto dvojice podozrivých polícia zadržala v oblasti Withingtonu, druhého v manchesterskej oblasti.

Okrem toho dnes britská polícia v skorých ranných hodinách v rámci vyšetrovania uskutočnila aj kontrolovanú explóziu v jednom z podozrivých domov v Manchestri. Prehľadávaná nehnuteľnosť sa nachádza v manchesterskej štvrti Moss Side.

Policajti vchádzajú do domu v anglickom meste Nuneatone, ktoré sa nachádza zhruba 161 kilometrov južne od Manchesteru 25. mája 2017. Polícia tu v stredu zadržala muža, ktorý je siedmou podozrivou osobou v súvislosti s pondelkovým samovražedným teroristickým útokom na popovom koncerte v hale Manchester Arena v Manchesteri. Britská polícia celkovo zadržala v súvislosti s útokom už deväť osôb, vo väzbe zostáva osem z nich.
Foto: TASR/AP


Polícia dnes okrem toho informovala, že prepustila ženu zadržanú v súvislosti s vyšetrovaním na predmestí Blackley. Voči tejto žene nevzniesli žiadne obvinenie.

Líbyjské bezpečnostné zložky v stredu zadržali Abediho brata i otca. Abediho brat Hashim priznal, že vstúpili do džihádistickej organizácie Islamský štát. Počas výsluchu tiež povedal, že v polovici apríla odcestoval do Británie, aby pomohol pripraviť útok v Manchestri a bol oboznámený s podrobnosťami tejto teroristickej operácie.

Podľa agentúry DPA sú mená väčšiny obetí už známe. Je medzi nimi okrem iných osemročné dievča, poľský manželský pár, ako aj najmenej šesť tínedžerov. O život prišla aj príslušníčka polície, ktorá bola v čase útoku mimo služby.

Útok v Manchestri bol najkrvavejší v Británii od roku 2005, keď pri útoku na londýnsky dopravný systém zahynulo 56 ľudí vrátane štyroch páchateľov.

Hopkins: Razie a pátranie v oblasti Manchestra budú pokračovať ešte niekoľko dní



Zatknutie ôsmich podozrivých v súvislosti s pondelkovým útokom v Manchestri je "významné" z pohľadu vyšetrovania extrémistickej siete, ktorá je podľa všetkého za útokom v hale Manchester Arena.

Uviedol to dnes pred novinármi v Manchestri veliteľ polície Veľkého Manchestra Ian Hopkins, ktorý spresnil, že zadržaní zostávajú vo vyšetrovacej väzbe.

Hopkins dnes spresnil, že domové prehliadky na viacerých adresách v Manchestri i ďalších oblastiach vyústili do získania "veľmi dôležitých" skutočností, ktoré polícii pomáhajú pri vyšetrovaní útoku. Počas razií bol zadržaný aj brat Salmana Abediho, predpokladaného atentátnika z Manchester Areny - Ismail. Razie a bytové prehliadky budú podľa Hopkinsa pokračovať ešte niekoľko dní.

Hopkins dnes pred novinármi konštatoval, že zverejnenie týchto snímok "spôsobilo veľa úzkosti rodinám, ktoré už aj tak veľmi trpia stratou" svojich blízkych. Súčasne odmietol komentovať správy, že polícia anglického metropolitného grófstva Veľký Manchester zastavila výmenu informácií so Spojenými štátmi v súvislosti so samovražedným bombovým útokom.  

"Po zničujúcich udalostiach v Manchestri sme v celej krajine výrazne zvýšili prítomnosť našich príslušníkov (vo vlakoch)," uviedol šéf Britskej železničnej polície Paul Crowther.