Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Pri útoku v Donecku zomrelo 13 civilistov, Ukrajina viní Rusko

Na videosnímke mŕtva žena leží v trolejbuse po útoku delostreleckým granátom na zastávku električky 22. januára 2015 v Donecku. Foto: TASR/AP

Upozorňujeme, že zábery nie sú vhodné pre slabšie povahy a mladistvých.

Doneck 22. januára (TASR/Teraz.sk) - Najmenej deväť ľudí dnes ráno zomrelo a deväť ďalších utrpelo zrania po útoku delostreleckým granátom na zastávku trolejbusu v Donecku. Infomovali to tom úrady samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).

Podľa prvých zistení agentúry TASS sa incident odohral okolo 08.30 h miestneho času v mestskej štvrti Leninskij. Ľudí na zastávke ostreľovali neznámi útočníci z mikrobusu. Po útoku sa vznietil trolejbus a auto.

Na miesto nešťastia sa vybral aj najvyšší predstaviteľ DĽR Alexandr Zacharčenko.



Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil dnes proruských separatistov zo spáchania ranného útoku na zastávku trolejbusu v Donecku na východe Ukrajiny, pričom zodpovednosť za tento incident by podľa neho malo prevziať Rusko.

"Ruskí teroristi dnes opäť spáchali hrozný čin proti ľudskosti. Zodpovednosť za to nesie Rusko," povedal Jaceňuk na oslavách pri príležitosti Dňa jednoty v Kyjeve, ktorého citovala agentúra Reuters.

Z útoku na civilistov v Donecku obvinil dnes proruských povstalcov aj ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin. "Tento incident považujeme za zločin proti ľudskosti, otvorenú provokáciu s cieľom podkopať snahy dosiahnuť mierové riešenie v ukrajinskej kríze," uviedol v oficiálnom tlačovom vyhlásení rezort ruskej diplomacie, ktorý citovala agentúra Reuters.



"Pri takýchto teroristických útokoch zomierajú mierumilovní Ukrajinci. Rusko musí zastaviť teroristov," citovala z vyjadrení Klimkina na Twitteri agentúra DPA. Ukrajinské prozápadné vedenie v Kyjeve obviňuje Moskvu zo zásobovania povstalcov zbraňami a bojovníkmi.

Na videosnímke obete útoku delostreleckým granátom na zastávku električky ležia na zemi 22. januára 2015 v Donecku.
Foto: TASR/AP

Na videosnímke ľudia sa pozerajú na mŕtveho cestujúceho v trolejbuse po útoku delostreleckým granátom na zastávku električky 22. januára 2015 v Donecku.
Foto: TASR/AP

Na videosnímke odnášajú obeť útoku delostreleckým granátom na zastávku električky 22. januára 2015 v Donecku.
Foto: TASR/AP



Pri útoku delostreleckým granátom na zastávku električky v Donecku zomrelo dnes ráno podľa úradov samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) najmenej 13 ľudí a 20 ďalších utrpelo zranenia.

Údaje o počtoch obetí a zranených sa rôznia. Tamojšie úrady pôvodne informovali o deviatich obetiach a deviatich zranených osobách.

Podľa agentúry TASS sa incident odohral okolo 08.30 h miestneho času v mestskej štvrti Leninskij. Na zastávku zaútočili neznámi útočníci z mikrobusu. Pri útoku bol zasiahnutý trolejbus a auto.



Na dnešný útok v Donecku reagoval šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. "Som smutný aj šokovaný z toho, čo sa udialo, pretože oäť nevinní ľudia prišli o život a to je veľmi zlé, navyše tento útok prišiel deň po shcôdzke štyroch ministrov zahraničných vecí, ktorá vyslala pozitívne signály a ktorá dala istú nádej, že veci sa pohnú dopredu, že sa začne sťahovať ťažká technika a výzbroj od demarkačnej línie."



"V liste, ktorý poslal (ruský) prezident Putin (ukrajinskému) prezidentovi Porošenkovi minulý týždeň, avizuje, že v prípade dosiahnutia dohody Moskva uplatní svoj vplyv na vzbúrencov separatistov", poznamenal minister Lajčák.